Πειραιώς-Εθνική: Σχεδιασμοί για bad bank
14:51 - 03 Οκτωβρίου 2013
Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να βάλουν τα προβληματικά δάνεια τους σε ξεχωριστές "bad banks" προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμα του επικαλούμενο υψηλόβαθμα στελέχη των δύο τραπεζών.
Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου μιλώντας στο Capital.gr.
Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για μια κοινοπραξία, η οποία θα προβλέπει την ανάληψη από την πλευρά τους μειοψηφικού μεριδίου σε ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δημιουργήσει "bad banks" προκειμένου να βελτιώσουν τη διαχείριση των απλήρωτων δανείων – συχνά πουλώντας τα σε funds που ειδικεύονται σε προβληματικές επενδύσεις – δείχνοντας έτσι ότι το υπόλοιπο των δραστηριοτήτων τους είναι υγιές. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης αν θα προχωρήσει σε ανάλογο διαχωρισμό της Royal Bank of Scotland, η οποία παραμένει εύθραυστη παρά τη διάσωση της από την κυβέρνηση.
Το Reuters σημειώνει εξάλλου ότι τα απλήρωτα δάνεια αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις ελληνικές τράπεζες, με την οικονομία της χώρας να έχει συρρικνωθεί κατά 25% στη διάρκεια έξι διαδοχικών ετών ύφεσης. Οι τράπεζες συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τις ζημιές των 27 δισ. ευρώ που γνώρισαν λόγω της πρωτοφανούς αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας το 2010, αναφέρει.
Μέχρι το τέλος του Ιουνίου, τα επισφαλή δάνεια αποτελούσαν το 29% στο συνδυασμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών συνολικού ύψους 260 δισ. ευρώ, μέγεθος υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του 7,15% που κατέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη το 2012, αναφέρει το Reuters.
Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική, η οποία έχει το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 24,4% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της, εξετάζει να δημιουργήσει μια bad bank "μέσα στους επόμενους δύο μήνες" και είναι στη διαδικασία της πρόσληψης των συμβούλων που θα βοηθήσουν στο έργο.
"Χρειάζεται να έχεις σαφή εστίαση, ξεκάθαρη ταυτότητα των NPLs, ξεκάθαρη διαχείριση των NPLs, σαφή δομή ευθύνης για το ποιος είναι υπεύθυνος και για τι", δήλωσε ο Χριστοδούλου. "Χρειάζεται ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων για τα NPLs".
Ο όγκος των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταφερθούν δεν έχει ακόμη οριστεί. "Βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού", δήλωσε προσθέτοντας ότι η bad bank θα πρέπει να είναι λειτουργικά ξεχωριστή μέχρι το τέλος του 2013.
Η Εθνική Τράπεζα μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει τη δομή της bad bank για να «ξεφορτώσει» ένα μέρος της έκθεσης σε επισφαλή δάνεια, βρίσκοντας έναν επενδυτή για να αναλάβει μειοψηφικό μερίδιο σε μια θυγατρική που θα κρατήσει κάποια από τα δάνεια.
"Έχουμε υπογράψει τις NDAs (συμφωνίες εμπιστευτικότητας), έχουν δει τα χαρτοφυλάκια και θα θέσουν μία τιμή για αυτά", δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. Πρόκειται για μια σειρά από financial funds που προσπαθούν να αποκομίσουν γρήγορα κέρδη, οπότε μπορεί στο τέλος να συμφωνήσουμε, μπορεί και όχι".
Από την πλευρά του ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και deputy CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε ότι η τράπεζά του, όπου οι απομειώσεις διαμορφώνονται στο 33%, εξετάζει τρόπους να διαχωρίσει τα επισφαλή δάνεια από τα υγιή και ήλπιζε να έχει το νέο οργανισμό σε ισχύ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014.
"Η αγορά απαιτεί σαφήνεια" για τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει νόημα να χωριστεί η τράπεζα τώρα καθώς "η κατάσταση σταθεροποιείται, είμαστε κοντά στο τέλος του asset cycle", μια αναφορά στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχίζει και υποχωρεί, καθώς η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Πηγή:www.capital.gr