Powered by

Oι επιπτώσεις του αμερικανικού shutdown

Είναι το δεύτερο οικονομικό αδιέξοδο για τις ΗΠΑ, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το 2013 ξεκίνησε με τον κόσμο να κρατά την αναπνοή του για τις επιπτώσεις των αυτόματων περικοπών, του περίφημου sequester. Αποδείχτηκαν πολύ μικρότερες από τις αρχικές ανησυχίες.

Τώρα, ήρθε η ώρα του επονομαζόμενου shutdown, δηλαδή του λουκέτου σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Από την 1η Οκτωβρίου, 800.000 υπάλληλοι, δεν λαμβάνουν μισθό. Αν αυτό συνεχιστεί όλο το μήνα, θα αφαιρέσει, συνολικά, από την αμερικανική οικονομία πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ, από μισθούς που δεν καταβάλλονται και έσοδα που δεν εισπράττονται, κυρίως σε τουρισμό και φόρους. Η αμερικανική ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί κατά 0,8%.

Επιπτώσεις που, καταρχήν, δεν φοβίζουν ιδιαίτερα τις χρηματαγορές. «Δε θα έχει σοβαρές επιπτώσεις» εκτιμά ο χρηματιστής Πάτρικ Άρμστρονγκ, «μπορεί όμως να δημιουργήσει αβεβαιότητα. Όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα θα επηρεάζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα αυξηθεί η ανεργία, εάν οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν επαναπροσληφθούν. Όσο δε βρίσκεται λύση, όμως, πιο ανησυχητικές θα είναι οι επιπτώσεις στη συζήτηση για το χρέος, που θα κυριαρχήσει αυτό το μήνα.»

Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο για την αμερικανική οικονομία: στις 17 Οκτωβρίου εξαντλούνται οι δυνατότητες χρηματοδότησης του αμερικανικού κράτους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να πάρει «πράσινο φως» από το Κογκρέσο για να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων.

Διαφορετικά οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με πτώχευση, ενδεχόμενο πάντως που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν απίθανο.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ