Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2013»

Με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου “Ναυτιλιακή Κύπρος 2013” που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 - 9 Οκτωβρίου 2013, δόθηκε Διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων.

Η παρουσίαση του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος» έγινε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Αλέκο Μιχαηλίδη καθώς επίσης και από εκπροσώπους του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.

Όπως ενημέρωσαν οι Διοργανωτές, το Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989, απέκτησε μεγάλη εμβέλεια, γεγονός που το κατατάσσει σαν ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο, προσελκύοντας στην Κύπρο εκατοντάδες ναυτιλιακούς παράγοντες και προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής σκηνής. 

Το φετινό Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος έχει ως γενικό θέμα: “Η Ναυτιλία Σήμερα”. 
Η Εναρκτήρια Δεξίωση του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με Δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης θα ανακοινωθεί και θα απονεμηθεί το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2013. 

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το εργασιακό μέρος του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, στο “Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης” – έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου, το τριήμερο 7 – 9 Οκτωβρίου 2013. Την έναρξη των εργασιών του συνέδριου θα κηρύξει η Α.Ε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013, στις 09.35 πμ. Διακεκριμένες προσωπικότητες, ανάμεσα στις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Koji Sekimizu, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών, κ. Siim Kallas καθώς και στελέχη της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχαηλίδης ανέλυσε το πρόγραμμα του Συνεδρίου το οποίο, όπως ανέφερε, χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες.
Η πρώτη ενότητα έχει ως θέμα τον επανασχεδιασμό της ναυτιλίας ενώ η δεύτερη ενότητα θα καταπιαστεί με την περιβαλλοντική όψη της ναυτιλίας. Κατά την τρίτη ενότητα, θα διατυπωθούν εκτιμήσεις για το μέλλον της ναυτιλίας.
Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για νεαρά στελέχη της ναυτιλίας (κάτω των 40 ετών).

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε γενικότερα στην Κυπριακή ναυτιλία, τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος διαθέτει έναν καθόλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Κλείνοντας ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στη συνεισφορά της ναυτιλίας στην Κυπριακή οικονομία ιδιαίτερα σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, και δήλωσε ότι στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της Κυπριακής ναυτιλίας.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων