ΙΚΕΑ: Ενέργεια DIY με φωτοβολταϊκά

Στην αγορά των φωτοβολταϊκών εισβάλει η ΙΚΕΑ. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός στον τομέα των συναρμολογούμενων επίπλων ανακοίνωσε ότι στους επόμενους δέκα μήνες θα διαθέτει οικιακές φωτοβολταϊκές επιφάνειες και στα 17 καταστήματά της στη Βρετανία.
Στόχος είναι φυσικά να προωθήσει την ανανεώσιμη ενέργεια στα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο. «Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν πέσει. Είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Στιβ Χάουαρντ, διευθυντής Βιωσιμότητας της σουηδικής εταιρείας. Αν και η Βρετανία δεν φημίζεται για την ηλιοφάνειά της, θεωρήθηκε σωστό να ξεκινήσει από εκεί το εγχείρημα καθώς σας χώρα προσφέρει αρκετά οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές και σχετικά υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση για τη διάθεση φωτοβολταϊκών σε άλλες χώρες θα λαμβάνεται για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Στην Βρετανία, η διάθεση ξεκίνησε σε μια πιλοτική μορφή, από το κατάστημα στην περιοχή Lakeside του Λονδίνο, το οποίο φάνηκε ότι πήγε πολύ καλά πουλώντας περίπου ένα φωτοβολταϊκό σύστημα καθημερινά.

Τα φωτοβολταϊκά για στέγες κατασκευάζονται από την κινεζική Hanergy και ένα βασικό σύστημα των 3,36 kilowatt κοστίζει 5.700 λίρες (€6.780) συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας συμβουλών και σχεδιασμού, καθώς και του κόστους εγκατάστασης, συντήρησης και ενεργειακής παρακολούθησης.

Για το μέσο νοικοκυριό το διάστημα που απαιτείται για απόσβεση υπολογίζεται στα επτά χρόνια. «Η ενέργεια θα είναι δωρεάν μετά την πρώτη επταετία» είπε ο Χάουαρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει οικονομικά προγράμματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δίνοντας στους ιδιώτες τη δυνατότητα να τα αγοράζουν χωρίς προκαταβολή και να τα εξοφλούν σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, τους δίνει τη δυνατότητα να πωλούν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης το πλεόνασμα της παραγωγής τις ηλιόλουστες μέρες.
 

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων