Μπάχαλο η αγορά ακινήτων

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις νέες ρυθμίσεις και αλλαγές στα ακίνητα. Ένας τομέας ο οποίος θεωρείται από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του λόγω:

α) της υπερφορολόγισης στην απόκτηση (αγορά) – 18% Φ.Π.Α. (19% από     01/01/2014) ή 8% μεταβιβαστικών τελών.
β) της υπερφορολόγισης στην διάθεση (πώληση) 20%  Φόρος Κεφαλαιουχικών     Κερδών.
γ) της ανησυχητικά αυξημένης  φορολογίας (περί τα 130 εκατομμύρια ετησίως) από το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας που καταβάλλεται στο Τ.Ε.Π (Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων). Δεν φτάνει ο δεκαπλασιασμός της φορολογίας αυτής κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχει και διπλή φορολόγηση σε όλα τα ακίνητα αφού οι Δήμοι / Κοινοτικά Συμβούλια συνεχίζουν να φορολογούν με Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας. Να σημειωθεί ότι η φορολογία αυτή έχει επηρεάσει και τις ξενοδοχειακές μονάδες πλήττοντας έτσι και την τουριστική βιομηχανία.
δ) Αδυναμία εντοπισμού 250.000 ιδιοκτητών λόγω ύπαρξης τίτλων με ανεπαρκή/ λανθασμένα στοιχεία κλπ.

Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει φοροελάφρυνση και αντιστάθμισμα στην κτηματαγορά διαφορετικά οι επενδυτές θα συνεχίσουν την πορεία τους επενδύοντας σε άλλες αγορές. Χρειαζόμαστε τις ξένες επενδύσεις και την εισροή ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο άμεσα, και άρα θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναδόμηση της φορολόγησης των ακινήτων διατηρώντας την αγορά ελκυστική.

Αντί αυτού συζητάμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσουμε στην ψήφιση για μείωση των ενοικίων! Έτσι ακριβώς θα ελκύσουμε τους ξένους επενδυτές; Καθορίζοντας τους και τα ενοίκια που θα εισπράττουν;

Εισηγούμεθα άμεσα τα ακόλουθα:
Φορολογικά κίνητρα στον τομέα των ακινήτων
Ενοποίηση φορολογιών και υιοθέτηση των νέων εκτιμημένων αξιών (01/01/2013) το συντομότερο
Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας να είναι ανά ακίνητο (επί της νέας αξίας 2013) και όχι συσσωρευτικά. Το κάθε ακίνητο να έχει τη δική του σταθερή φορολογία ( επί της αξίας ) ανεξάρτητα από το ποιος το κατέχει.

Μείωση του συνολικού ποσού από τον Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας σε λογικά πλαίσια (περί τα 60 εκατομμύρια) με σταθερό ετήσιο εισόδημα για το Κράτος.  Χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού ποσού με την Τρόϊκα.

Είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση με ριζικό επανασχεδιασμό των διαδικασιών επιβολής ενιαίας φορολόγησης διαφορετικά κάθε προσπάθεια αποσπασματικής αντιμετώπισης θα οδηγεί σε στρεβλώσεις και περιπέτειες.

O Χαράλαμπος Πετρίδης, κατέχει BSc (Hons), MPhil (Cambridge Uni.) MRICS, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες: Η νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας
Το χαλλούμι σε αριθμούς-Πώς εξελίχθηκε στον λευκό χρυσό της Κύπρου
Από την γραφειοκρατία στην ψηφιακή Κύπρο: Ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας
Ενοικιοστάσιο: Προβλήματα και στρεβλώσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου
Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες
Η σημασία της ασφάλειας των τροφίμων από το αγρόκτημα στο πιάτο: Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τις τροφιμογενείς λοιμώξεις
Πιστεύεις ότι ξέρεις να διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου; Τα δεδομένα ερευνών του ΤΕΠΑΚ δείχνουν το αντίθετο
Η παγκόσμια οικονομία υπό πολιορκία-Μια κριτική ανάλυση των προβλέψεων του ΔΝΤ και της παγίδας των δασμών
Πώς το ψηφιακό ευρώ θα επηρεάσει τον παραδοσιακό ρόλο των ενδιάμεσων φορέων
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου: Προκλήσεις και αναγκαίες λύσεις για τις ΑΠΕ