Μονιμοποιείστε τα ωράρια

Οι καιροί αλλάζουν γιατί οι νέες συνθήκες το επιβάλλουν. Έξι μήνες μετά το Eurogroup, ζούμε σ’ ένα καθ’ όλα ανταγωνιστικό περιβάλλον που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν με νύχια και με δόντια. Διανύουμε ένα αβέβαιο κι ασταθές οικονομικό περιβάλλον, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει παντελώς. Η λέξη κλειδί είναι η «αλλαγή» κι αυτό είναι κάτι που το IN Business επανειλημμένα έχει τονίσει. 
 
Μια επιβεβλημένη αλλαγή που άργησε να γίνει, αλλά ευτυχώς έγινε για αρχή, τουλάχιστον, είναι η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Κάλλιο αργά ποτέ. Το θέμα είναι να μην επιτρέψουμε να χαθεί, τώρα που το νερό μπήκε στο αυλάκι… 
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νέα κατάσταση στο εμπόριο, δεν θα αλλάξει. Το υφιστάμενο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας λήγει στις 13 Οκτωβρίου κι εντός των ημερών αναμένουμε την απόφαση της Υπουργού Εργασίας, η οποία ζήτησε να δει στοιχεία και αριθμούς. 
 
Τα αποτελέσματα στους τρεις μόνο μήνες, που λειτουργεί το διάταγμα για τα ωράρια είναι θεαματικά: 
Έχει βοηθήσει την οικονομία και την Κύπρο γενικότερα. 
Έχει αυξηθεί το spending του καταναλωτή.
Έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των καταστηματαρχών. Ο τζίρος, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό.
Έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα, 810 άνεργοι είτε με ολική είτε με μερική απασχόληση, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπήρξαν κι άλλες προσλήψεις από μικρές επιχειρήσεις, όπως μπακάλικα και κρεοπωλεία.
Οι καταναλωτές δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθώς εξυπηρετούνται καλύτερα, σε μέρες και ώρες που πριν ήταν απαγορευτικές.
Το νέο ωράριο ανοίγει τις πόρτες σε διεθνείς εταιρείες για να έρθουν στην Κύπρο με καινούργια brands.
 
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας και στηρίζουμε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου. Θα ήταν έγκλημα να κλείσουμε την στρόφιγγα τώρα. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουν οι φωνασκίες για δήθεν αδικίες, γιατί υπάρχουν τρόποι, φτάνει να υπάρχει θέληση. Οι μικρομεσαίοι για παράδειγμα, μπορούν να βρουν νέες λύσεις και τρόπους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να μπορέσουν να «παίξουν» κι αυτοί στο παιχνίδι με τα νέα δεδομένα. Ίσως η συμβολή έμπειρων Συμβούλων να σταθεί εποικοδομητική. Αρκετοί μικροί καταστηματάρχες πήραν το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο κάλυπτε το 65% του κόστους απασχόλησης των ανέργων με μερική απασχόληση, ενώ υπάρχουν ακόμα κι άλλοι που ενδιαφέρονται. Αυτό υποστηρίζει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΑΣΥΜΕ), σημειώνοντας ότι το νέο ωράριο συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, άρα και της οικονομίας, με αύξηση εσόδων. Δυστυχώς, οι μόνοι που αντιδρούν ακόμα, είναι η ΠΟΒΕΚ και ο Σύνδεσμος Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης.
 
Αν είναι να πολεμάμε ό,τι καλό χτίζουμε, δεν θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να σταματούμε κάθε εξέλιξη που μας φέρνει ένα βήμα πιο μπροστά στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Ας δούμε λοιπόν, με πιο προσεχτική ματιά το γενικότερο καλό, που οδηγεί στην έξοδό μας από τον βούρκο, στον οποίο έχουμε βουλιάξει. 
 
 

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;