Ναυτιλιακή Κύπρος: Επί τάπητος σημαντικά θέματα

Tο Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος”, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια με στόχο την προβολή της Κύπρου ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, την προβολή της Κυπριακής Σημαίας και την προσέλκυση στο νησί πλοιοκτητριών και άλλων συναφών με την ναυτιλία εταιρειών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989 και έκτοτε σημειώνει σταθερή επιτυχία καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια. Η παγκόσμια αναγνώριση του Συνεδρίου το τοποθετεί σε προνομιούχα θέση στις προτεραιότητες των ναυτιλιακών παραγόντων από όλο το κόσμο.

Το φετινό Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος 2013” διοργανώθηκε από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών από τις 6 – 9 Οκτωβρίου 2013, και παρευρέθηκαν πέραν των 600 Συνέδρων από όλο τον κόσμο.  

Με γενικό θέμα ‘Η Ναυτιλία Σήμερα’, εξειδικευμένοι ναυτιλιακοί παράγοντες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, κ. Koji Sekimizu και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Siim Kallas, παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα και σημαντικά θέματα που απασχολούν το ναυτιλιακό τομέα, καταδεικνύοντας έτσι την σημασία του Συνεδρίου και της Κυπριακής Ναυτιλίας γενικότερα. Ανάμεσα στα πολλά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν ο ‘Επανασχεδιασμός της Ναυτιλίας’, ‘Η Ναυτιλία και η σχέση τη ως προς τη προστασία του περιβάλλοντος’ και οι ‘Μελλοντικές Προοπτικές’ της διεθνούς Ναυλαγοράς, με σχετικά θετικά μηνύματα όσο αφορά την χρηματοδότηση πλοιοκτητών από τις τράπεζες και το μέλλον της Παγκόσμιας Ναυτιλίας.

Στην προσφώνησή του, κατά την διάρκεια της επίσημης Τελετής Έναρξης του εργασιακού μέρους του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι, μέτρα τα οποία στοχεύουν στη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της Κυπριακής Ναυτιλίας, όπως η δημιουργία θέσης Υφυπουργού Ναυτιλίας και η προώθηση του Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος στο εξωτερικό είναι αναγκαία ούτως ώστε ο παραγωγικός αυτός τομέας, να συνεχίσει να στηρίζει απρόσκοπτα την Κυπριακή Οικονομία. Ο Πρόεδρος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο Τουρκικό Εμπάργκο και επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της ως προς την επίλυση αυτού του σημαντικού για την Κυπριακή Ναυτιλία προβλήματος, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Συνέδριο “Ναυτιλιακή Κύπρος” προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση της Κύπρου και των ανθρώπων της. Με το πέρασμα των χρόνων, η Κύπρος εξελίχθηκε σε ένα πλήρως αναπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο που συνδυάζει μια κυρίαρχη σημαία και μια εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία είναι γνωστή για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και τα υψηλά πρότυπα ασφάλειάς της. Η ολοκληρωμένη ναυτιλιακή υποδομή της Κύπρου προσφέρει ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα γενικότερα.
 

Δειτε Επισης

Ινστιτούτο Κύπρου: Η τεχνητή νοημοσύνη για ασφαλέστερες συνταγές φαρμάκων στο Hackathon
Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)