Υπερψηφίστηκε η συμβιβαστική λύση στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ απέφυγαν την 11η ώρα να κηρυχθούν αναξιόχρεες καθώς μετά τη Γερουσία και η Βουλή υπερψήφισε τη συμβιβαστική συμφωνία που αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ από τα 16,7 τρις δολάρια και ταυτόχρονα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, βάσει της συμφωνίας, οι ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας καλούνται να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο να συμφωνήσουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους σε σχέδιο και τη φορολογία και της δαπάνες της προσεχούς δεκαετίας.
 
Παράλληλα αφήνει σχεδόν ανεπηρέαστο το νόμο του Ομπάμα για την ιατρική περίθαλψη, την χρηματοδότηση του οποίου επιθυμούσε να διακόψει η σκληρή πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή, συνεπικουρούμενη κι από ισχυρά συντηρητικά λόμπι.
 
Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κομμάτων στη Γερουσία, Χάρι Ριντ και Μιτς Μακκόνελ και σκληρές πιέσεις προς την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή, η οποία ήταν για ένα σχεδόν μήνα όμηρος της υπερσυντηρητικής του πτέρυγας, γνωστής κι ως Tea Party.
 
Πρώτη η ολομέλεια της Γερουσίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο, με ψήφους 81 υπέρ έναντι 18 κατά και ακολούθησε η βουλή με ψήφους 285 έναντι 144. Και οι 198 παρόντες δημοκρατικοί βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, μαζί με 87 ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους, το οποίο αναμενόταν εντός ολίγου να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και να γίνει νόμος του κράτους, επιτρέποντας από το πρωί στην πλήρη επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών και των μέσων ενημέρωσης μιλά για ήττα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ιδίως της ηγεσίας του στο Κογκρέσο, που υποχρεώθηκε σε πλήρη υποχώρηση υπό το βάρος μιας πιθανής ανάληψης του κόστος μιας χρεοκοπίας,
 
«Δώσαμε μία καλή μάχη, απλά δεν την κερδίσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινορ, του οποίου πλέον η θέση είναι επισφαλής, καθώς ο σκληρός πυρήνας του Tea Party επέμεινε να διακινδυνεύσει τη χρεοκοπία, κάτι που ο ίδιος είχε από την αρχή δηλώσει πως δεν θα επέτρεπε να συμβεί.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία κ. Μακκόνελ δήλωσε πως η συμφωνία πετυχαίνει πολύ λιγότερα απ’ όσα αρκετοί ήλπιζαν, αλλά είναι καλύτερη απ’ αυτό που πολλοί επιδίωκαν.
Κάλεσε επίσης το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ν’ αφήσει πίσω τα όσα συνέβησαν και να επικεντρωθεί στους στόχους του.
 
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις επέρριπτε ευθύνες για το κλείσιμο της κυβέρνησης επί 16 μέρες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με ποσοστό 76%. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος ήταν κι οι χθεσινές έκτακτες εκλογές στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης, για την συμπλήρωση χηρεύουσας θέσης ομοσπονδιακού γερουσιαστή, τις οποίες κέρδισε με 54,6% ο δημοκρατικός υποψήφιος Κόρυ Μπούκερ, έναντι 44,4% του ρεπουμπλικάνου Στιβ Λόνεγκαν.
 
Ο Λευκός Οίκος επιδοκίμασε τη συμφωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι ελπίζει πως τώρα θα μπορέσει να προχωρήσει με την ατζέντα των εσωτερικών θεμάτων. όπως τα νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού και του αγροτικού.
 
Πάντως καθώς ξεκινούν σύντομα συνομιλίες μεταξύ των ηγεσιών των δύο νομοθετικών θεμάτων για τη φορολογία και τις ομοσπονδιακές δαπάνες και ταυτόχρονα υπάρχουν χρονικά όρθια και για τον προϋπολογισμό και για την οροφή του χρέους, είναι πιθανόν σε 3-4 μήνες οι Αμερικανοί και οι διεθνείς αγορές να ζήσουν παρόμοια κρίση.
 

Δειτε Επισης

Παγώνουν περιουσιακά στοιχεία ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία-Ανάμεσά τους Deutsche Bank, Commerzbank και UniCredit
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος