Ο Ντάισελμπλουμ αποκλείει νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος
08:02 - 15 Οκτωβρίου 2013
Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ απέκλεισε το βράδυ της Δευτέρας, 14, Οκτωβρίου, ένα ονομαστικό «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ εκτίμησε ότι η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας θα ληφθεί το Δεκέμβριο και για τη βιωσιμότητα του χρέους το 2014 (μέχρι το καλοκαίρι).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωζώνης, «ένα «κούρεμα» του χρέους δεν βρίσκεται στα σενάρια γιατί δεν το θέλει κανένας, θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση». Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ντεισελμπλουμ θέλησε να βάλει τέρμα στη φημολογία, δείχνοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αναζητηθεί με άλλους τρόπους (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής).
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για την Ελλάδα, η αξιολόγηση δεν ολοκληρώθηκε, μένω λίγο έκπληκτος από τον αριθμό που δόθηκε πριν από τη συνεδρίαση για το χρηματοδοτικό κενό, μπορεί ο κ. Ασμουσεν (είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 5-6 δισ. ευρώ) να ξέρει κάτι παραπάνω από μένα, εγώ πάντως θα γνωρίζω όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, είπε ο κ. Ντεισελμπλουμ έντονα ενοχλημένος από τη δήλωση του εκπροσώπου της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, στόχος είναι η λήψη απόφασης για το χρηματοδοτικό κενό το Δεκέμβριο, ενώ δεν απέκλεισε να πάει το αργότερο τον Ιανουάριο, εκτιμώντας ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας.
Η Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση, προτιμάμε την ποιότητα από τη βιασύνη, ανέφερε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Όλι Ρεν παίρνοντας κι αυτός αποστάσεις από τον κ. Ασμουσεν.
Η Ελλάδα μετά από μια σημαντική προσπάθεια επιχειρεί φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η οικονομία επανέρχεται σε ισορροπία στηριζόμενη από τις εξαγωγές, ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν κυρίως στο φορολογικό τομέα και στο δημόσιο, ενώ περιμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για να δούμε το χρηματοδοτικό κενό, ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψη οριζόντων μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα επιστρέψει στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας, το προσδιόρισε γύρω στα 10,4-10,8 δις ευρώ για τη διετία (Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2016). Σημείωσε ότι στο χθεσινό Eurogroup έγινε μια πρώτη συζήτηση και ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του κ. Άσμουσεν ότι το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με τη μετακύληση ομολόγων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι αν το κενό δεν καλυφθεί με μετακύληση ομολόγων, τότε θα καλυφθεί με ένα ισοδύναμο τρόπο. «Τίποτα δεν είναι εκτός διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:«Όπως εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και οι εταίροι θα τηρήσουν τις δικές τους».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει απομείωση του χρέους και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων ή/και με τη μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηθείς για την έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «να δοκιμάσει ένα μικρό ποσό το δεύτερο εξάμηνο του 2014».