Κλείνει ή όχι το γραφείο του ΚΟΤ στη Βιέννης

Την απόφαση του ΚΟΤ για κλείσιμο του γραφείου της Βιέννης συζήτησε η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου. Από πλευράς ΚΟΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Αλέκος Ορουντιώτης τόνισε: "Πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω για να δούμε πως δημιουργήθηκαν γραφεία στο εξωτερικό Κάποτε θεωρούσαμε ότι η ανάπτυξη μιας αγοράς συνδέεται με τη δημιουργία ενός γραφείου. Δημιουργήσαμε παλαιότερα 23 γραφεία. Τα 17 εντός ΕΕ και τα υπόλοιπα σε τρίτες χώρες. Βασικός ρόλος η παροχή πληροφοριών από τα εν λόγω γραφεία. Σταδιακά διαφοροποιήθηκε ο ρόλος των εν λόγω γραφείων. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πορεία περιόρισαν τον ρόλο των γραφείων στο εξωτερικό Αυτά σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε μελέτη για να δούμε ποια γραφεία να κρατήσουμε και ποια όχι.

Από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι και τα αποτελέσματα μεσολάβησαν και οι δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την κυπριακή οικονομία. Κάθε χρόνο –παράλληλα- ο προϋπολογισμός μας περιορίζεται. Με βάση τη μελέτη μας και τις εισηγήσεις προσώπων από το ΔΣ και της υπηρεσίας του ΚΟΤ αποφασίσαμε να κλείσουμε 9 γραφεία εξωτερικού. Με τις συγκεκριμένες ενέργειες εξοικονομούμε 1 εκ. ευρώ και με όλες τις εξοικονομήσεις θα εξοικονομήσουμε γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ.

Εξάλλου, οι περισσότεροι tour operators στην Αυστρία είναι θυγατρικές εταιρείες γερμανικών εταιρειών, είναι γερμανόφωνη χώρα και θα υπάγεται στη Γερμανία για ακόμη καλύτερη προώθηση της Κύπρου και στις δύο χώρες. Αποτύχαμε στην Αυστρία, φέρνουμε κατά μέσο όρο 23 χιλιάδες τουρίστες ετησίως".

Από πλευράς του ΚΕΒΕ, για θέματα τουρισμού ο Ντίνος Λευκαρίτης τόνισε: «Εκφράσαμε τη διαφωνία μας για κλείσιμο της Βιέννης σε συνάντηση με τον ΓΔ του ΚΟΤ και είχαμε πει ότι διαφωνούσαμε έντονα με αυτή τη θέση. Τότε λέχθηκε από τον ΚΟΤ ότι με βάση στοιχεία μελέτης αποφασίστηκε το κλείσιμο της Βιέννης. Εμείς μάθαμε ότι η μελέτη δεν λέει να κλείσει το γραφείο της Βιέννης. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να κλείσει, είναι σημαντικό γραφείο για τον  κυπριακό τουρισμό. Από την άλλη πιστεύουμε ότι δεν κάνεις αποκοπές και έτσι κερδίζεις, αλλά αντίθετα να επενδύσεις σε μια αγορά και να κερδίσεις πολλά περισσότερα. Η μόνη σύνδεσή μας με την Ευρώπη σε καθημερινή βάση είναι με τη Βιέννη. Την ίδια ώρα πολλές γερμανικές πόλεις περιορίζουν τις πτήσεις τους την ώρα που η Βιέννη αυξάνει τις πτήσεις της. Η μόνη εταιρεία που αυτή τη στιγμή έχει καθημερινή σύνδεση είναι η Austrian Airlines. Σαν Επιτροπή Τουρισμού του ΚΕΒΕ διαφωνούμε να κλείσει το γραφείο της Βιέννης. Δεν μας έχει πείσει ο ΚΟΤ με τα επιχειρήματά του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, τόνισε: «Έχουμε εκφράσει και εμείς τη διαφωνία μας για να κλείσει το γραφείο της Βιέννης. Εμείς δεν διαφωνούμε με την προσπάθεια μείωσης των εξόδων αλλά με τη στάση του ΚΟΤ να επιλέγει την εύκολη λύση που είναι ο περιορισμός πάντα της δαπάνης που αφορά την προβολή στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον ΚΟΤ για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας. Η Βιέννη πρέπει να γίνει το περιφερειακό κέντρο για την Κύπρο στην Κεντρική Ευρώπη και εξυπηρετεί τη Σλοβακία, την Τσεχία και πολλές περιφερειακές πόλεις της Γερμανίας. Σε αυτό που ο ΚΟΤ δεν μας έπεισε είναι πως μετά τη δημιουργία αυτής της περιβόητης μελέτης χρησιμοποιήθηκε α λα καρτ από τον Οργανισμό. Παράλληλα, έχουμε επιστολή από τον διευθυντή της Fly Nikki που εκφράζει την απογοήτευσή του για πρόθεση κλεισίματος του γραφείου στη Βιέννη.

Ο ΚΟΤ έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού, 300 άτομα προσωπικό, τα μισά λεφτά του πάνε σε διαφήμιση και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από το όφελος της διαφήμισης του ΚΟΤ. Ο ΚΟΤ επίσης δεν έχει λογαριασμούς για το 2012. Και οι λογαριασμοί θέλουν αλλαγές για το 2009,10-11 και δεσμεύτηκε να κάνει τις αλλαγές. Είναι πηγή κακού η κακή επικοινωνία μεταξύ γραφείων εξωτερικού και κέντρου. Κρατώ μια μελέτη που λέει ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες γραφείων: Αυτά που πρέπει να μείνουν, αυτά που πρέπει να συγχωνευθούν με άλλα και αυτά που πρέπει να κλείσουν.

Η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη, τόνισε παίρνοντας τον λόγο: «Ναι είναι λόγω προσωπικών διαφορών που αποφασίστηκε να κλείσει το γραφείο της Βιέννης. Έχω λάβει και εγώ συγκεκριμένη αλληλογραφία με παράπονα από τον υπεύθυνο του γραφείου του ΚΟΤ στη Βιέννη. Εγώ ανησυχώ πολύ περισσότερο για τα 34 εκ. ευρώ που δαπανεί ο ΚΟΤ για διαφήμιση και έχω πολύ δραστικές λύσεις να προτείνω για αυτό το θέμα, από το να εξετάζω μια προσωπική διαφορά».

Από πλευράς των τουριστικών φορέων ΠΑΣΥΞΕ και ACTA τάχθηκαν υπέρ και ο ΣΤΕΚ κατά του γραφείου της Βιέννης.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση από πλευράς Αλέκου Ορουντιώτη ότι θα επαναφέρει το θέμα στο ΔΣ του ΚΟΤ με το αίτημα της Επ. Εμπορίου για επενεξέταση του ζητήματος κλεισίματος του γραφείου της Βιέννης.
 

Δειτε Επισης

Δέκα υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή περίοδο 2024-2025
Altius Insurance: Ανανέωση συνεργασίας με ΠΑΣΥΝΟ για πέμπτη συνεχή χρονιά
Διπλή αναγνώριση από CGIUKI για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του EIMF
Πιστωτικός κίνδυνος και εξελίξεις ESG στο Credit Risk Management Conference
Επιμελητήριο Αμμοχώστου και ΤΕΠΑΚ: Επιτυχής διάλεξη για την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βραβείο Oxygen for Democracy για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη στην Κύπρο
Nίκος Χριστοδουλίδης: Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για Κύπρο και Ελλάδα ο ναυτιλιακός τομέας
Θ. Λουκαΐδης: Καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κύπρο προσελκύουν επενδύσεις και φέρνουν αποτελέσματα (vid)
Ο απολογισμός δράσης 2020-2023 της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και τι δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι(video)
Ανακαλύψτε τις στρατηγικές προστασίας του Οργανισμού σας στον ψηφιακό κόσμο