Στ’ όνομα του πατρός και του υιού

Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται και ο καλός επιχειρηματίας… στην κρίση. Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι η κρίση έχει αποδοκιμάσει τις δεξιότητες όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματιών και μάνατζερ κάνοντας πιο ευδιάκριτο το χρόνιο πρόβλημα του κυπριακού επιχειρείν: Ο πυρήνας της διεύθυνσης των επιχειρήσεων είναι συνήθως οικογενειακός.

Στις περισσότερες διευθυντικές καρέκλες των εταιρειών κάθονται τα παιδιά και τα εγγόνια των ιδρυτών. Είναι φυσικά ευνόητο ότι ένας πατέρας θα εργοδοτήσει τα παιδιά του μετά το τέλος των σπουδών τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του είναι φτιαγμένα να γίνουν επιχειρηματίες, ασχέτως πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών που κατέχουν.

Άμα τα άτομα που στελεχώνουν μια επιχείρηση δεν είναι ικανοί μάνατζερ, τότε δεν υπάρχει επαρκής διακυβέρνηση και χωρίς αυτήν η επιχείρηση είναι ευάλωτη στην κρίση.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές κυπριακές εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, που στελεχώνουν σημαντικές θέσεις εργασίας με άτομα που εργάστηκαν σκληρά και απέδειξαν ότι έχουν το «μικρόβιο» του καλού μάνατζερ και ανελίχθηκαν με την αξία τους στη συγκεκριμένη θέση. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές άλλες που στελεχώνονται από ικανά μέλη της οικογένειας, τα οποία έχουν το ταλέντο να τις αναπτύξουν.

Τα - όχι και τόσο ικανά - παιδιά των επιχειρηματιών μπορούν να εργαστούν στην οικογενειακή επιχείρηση σε μη διευθυντικές θέσεις ή να παραμείνουν απλοί μέτοχοι.

Το καλύτερο παράδειγμα δίνουν εταιρείες κολοσσοί του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο που η πλουσιότερη γυναίκα στην Αυστραλία και ιδιοκτήτρια του ομίλου HPPL, Gina Rinehart, δήλωσε δημόσια ότι τρία στα τέσσερα παιδία της δεν είναι ικανά να διαχειριστούν την επιχείρηση και την περιουσία της οικογένειας, παρόλο που η ίδια κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της.

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;