Powered by

ΗΠΑ: Αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων για κατασχέσεις ακινήτων

Αποζημιώσεις, επαναγορές στεγαστικών δανείων και άλλες διευκολύνσεις προς δανειολήπτες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφώνησαν να καταβάλλουν η Bank of America και άλλα πιστωτικά ιδρύματα προς την τράπεζα Fannie Mae, η οποία ανήκει στο αμερικανικό δημόσιο.

Η εμπλοκή της Fannie Mae και της επίσης κρατικής Freddie Mac στην φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην μεγάλη οικονομική κρίση του 2007-2008.

Οδήγησε επίσης σε χιλιάδες κατασχέσεις ακινήτων από οικογένειες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει και, για το λόγο αυτό, βρέθηκαν στο δρόμο.

Η Bank of America συμφώνησε να καταβάλλει στη Fannie Mae σε μετρητά 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για διευθέτηση δανείων.

Ακόμη θα επαναγοράσει αντί 6,75 δισ. δολαρίων περίπου 30.000 ενυπόθηκα δάνεια που δόθηκαν στο διάστημα 2000-2008 και θα καταβάλλει άλλα 1,3 δισ. σε αποζημιώσεις.

Κατά την Fannie Mae η Bank of America της πούλησε τοξικά δάνεια και θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για τις απώλειες που υπέστη.

Σε χωριστή υπόθεση, δέκα ιδρύματα που παρείχαν στεγαστικά δάνεια (μεταξύ τους η Bank of America, η Citigroup και η JP Morgan) θα καταβάλλουν 8,5 δισ. σε αποζημιώσεις προς πελάτες τους που έχασαν παράνομα τις κατοικίες τους λόγω κατάσχεσης (foreclosures).

Από αυτά 3,3 δισ. θα καταβληθούν απευθείας στους ιδιοκτήτες, πολλοί από τους οποίους, κατά τις Αρχές, δεν θα έπρεπε να είχαν χάσει τις κατοικίες τους. Οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες δολάρια μέχρι και 125.000 δολάρια.

Τα υπόλοιπα 5,2 αφορούν επιδοτήσεις και διαγραφές χρεών.

Όταν οι ιδιοκτήτες άρχισαν να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει, οι αξίες κατέρρευσαν και οι τράπεζες κατέγραψαν πολύ μεγάλες ζημιές.

H Fannie Mae και η Freddie Mac έχασαν περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν κρατική ενίσχυση—στην πράξη εθνικοποιήθηκαν.

Η Bank of America προχώρησε σε συμβιβασμό με την Freddie Mac το 2011.

από in.gr

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ
Ισπανία: Παραμένει ισχυρή η οικονομία αλλά το blackout επιδεινώνει τις προοπτικές
Σταθεροποίηση δικτύων σε Ισπανία, Πορτογαλία-Χωρίς διαδίκτυο και τηλέφωνο απομακρυσμένες περιοχές στη Γροιλανδία
Το Πεκίνο βελτιώνει την πολιτική επιστροφών φόρου για ξένους τουρίστες
Εντολές για αξιολογήσεις από ΕΤΕπ θα λαμβάνει πλέον ο Scope Ratings
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Φωνάζουν για τον υπερτουρισμό και παροτρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να «μείνουν σπίτι» οι Ισπανοί
Ανατρέπει τα δεδομένα το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου
Τραμπ: Υπόσχεται νέες μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει το κόστος των δασμών