Powered by

Ενίσχυση του γιουάν και το 2013

Το κινεζικό γιουάν αναμένεται να καταγράψει άλλη μία χρονιά σχετικής ενίσχυσής του κατά το 2013, όπως υπογραμμίζει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία", καθώς οι αγορές και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής ενώνουν τις δυνάμεις τους για να χαλιναγωγήσουν μία επιθετική αναβάθμιση του εθνικού νομίσματος.

Το άρθρο, που επικαλείται οικονομολόγους από ξένες και εγχώριες τράπεζες, είναι συντονισμένο στο πνεύμα προηγούμενων επίσημων δηλώσεων πως το εθνικό νόμισμα έχει φθάσει σε μία διαμορφωμένη από τις αγορές ισορροπία.

Επίσης εκφράζει τη συμφωνία του στις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Πεκίνου ότι θα διατηρηθεί "η βασική σταθερότητα" της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιουάν.

Κατά το 2012, το γιουάν ανατιμήθηκε 1% σε σχέση με το δολάριο, ποσοστό υπολειπόμενο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών στις αρχές του περασμένου έτους. Μετριοπαθείς αναλυτές υποστηρίζουν πως οι ημέρες της μονομερούς υποτίμησης του γιουάν έχουν παρέλθει και πως εντός του παρόντος οικονομικο-πολιτικού περιβάλλοντος το κινεζικό νόμισμα έχει μεταβληθεί σε ένα ασταθές εργαλείο.

Tο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, που έχει συρρικνωθεί σημαντικά από το 10% του ΑΕΠ το 2007 σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2012, αποτελεί ένδειξη πως η συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δειτε Επισης

Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου