Κύπριοι CEOs: Aναλύσεις επί έρευνας της PwC
09:43 - 31 Ιανουαρίου 2013
Σύμφωνα με την 16η ετήσια παγκόσμια έρευνα της PwC, οι Κύπριοι CEOs στην πλειοψηφία τους παρουσιάζονται σχετικά απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με το ακριβές ποσοστό να αγγίζει το 59%. Μόνο το 6% των ερωτηθέντων δήλωσαν «πολύ αισιόδοξοι» όταν τα ποσοστά που καταγράφηκαν διεθνώς αλλά και στην Ευρωζώνη φτάνουν το 36% και το 20% αντίστοιχα. Στην ίδια ερώτηση, ένα σημαντικό ποσοστό των CEOs που φτάνει το 40% δήλωσαν αισιόδοξοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές αύξησης των εσόδων τους.
Ωστόσο οι CEOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξής τους μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, με το 25% αυτών να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 22 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την περσινή έρευνα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι CEOs στην Κύπρο όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αύξησης των εσόδων τους, είναι πιο αισιόδοξοι (94%) από τους CEOs στην Ευρωζώνη (82%) αλλά και διεθνώς (90%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι CEOs στην Κύπρο πιστεύουν ότι η οργανική ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά καθώς και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες. Ακολουθούν η δραστηριότητα σε νέες αγορές του εξωτερικού, η ανάπτυξη σε υπάρχουσες αγορές του εξωτερικού και τελευταίες οι συγχωνεύσεις - εξαγορές και οι στρατηγικές συμμαχίες.
Αναφορικά με τις οικονομικές και πολιτικές απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την αβέβαιη οικονομική ανάπτυξη, ενώ το 88% ότι ανησυχεί για τα μέτρα του κράτους σε σχέση με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, καθώς και για την έλλειψη σταθερότητας στις κεφαλαιαγορές. Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs στην Κύπρο δηλώνει επίσης ανήσυχη για την αδυναμία χρηματοδότησης της ανάπτυξης με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 91% ενώ το 84% φαίνεται να το απασχολεί η μεταβολή της καταναλωτικής δαπάνης και συμπεριφοράς.
Για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές, το 72% των CEOs στην Κύπρο σχεδιάζει αλλαγές στην στρατηγική των εταιριών τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με το 94% να προβαίνει σε πρωτοβουλίες για την ελάττωση του κόστους, ενώ οι κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της πελατειακής βάσης και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.
Όσον αφορά στο ρόλο του κράτους, το 97% των CEOs πιστεύουν ότι αυτό δεν έχει επιτύχει τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού και της πρόσβασης σε προσιτά κεφάλαια, ενώ θεωρούν ότι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα που βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 32 CEOs από την Κύπρο, παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η PwC, την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας από τον κ. Φίλιππο Σώσειλο, Συνέταιρο Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου, και συζήτηση πάνελ, το οποίο απαρτιζόταν από τους κ.κ. Μάκη Κεραυνό, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, Mάνθο Μαυρομμάτη, Πρώην Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Γιώργο Παπαναστασίου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της VTT Vasiliko Ltd και καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα, Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών Επιστημών & Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο κ. Ευγένιος Χρ Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου δήλωσε ότι «Ζούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου πρέπει να μάθουμε να «πλέουμε κόντρα σε ισχυρούς ανέμους». Για να επιτευχθεί αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα την άμεση επίδραση των γεγονότων, αποκτώντας την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Σκοπός της έρευνας μας είναι να μεταφέρει τις σκέψεις και τις ανησυχίες των CEOs αλλά και να ενθαρρύνει τον διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, αλλά και το πως ανταποκρίνονται σε αυτές. Η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται από τη διατήρηση ενός ενεργού και επιτυχημένου ιδιωτικού τομέα ο οποίος θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και θα πραγματοποιεί επενδύσεις για το μέλλον».