ΚΟΤ – Ομήρου: Ξενοδόχοι δώστε δουλεία σε Κύπριους

Συστάσεις προς ξενοδόχους για αξιοποίηση του κυπριακού ανθρώπινου δυναμικού έκαναν την Τετάρτη ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Αλέκος Ορουντιώτης.
Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Οργανισμού συζητώντας τις επιτυχημένες προσπάθειες του ΚΟΤ για αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αλλά και την ανάγκη παροχής εργασίας σε Κυπρίους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει ο ΚΟΤ τα τελευταία χρόνια.«Επειδή θα πρέπει να απονέμεται και αρμόζων έπαινος όταν υπάρχουν επιτεύγματα από κρατικούς ή ημικρατικούς οργανισμούς καταθέτουμε το έπαινο μας, αφού πράγματι με σωστή εργασία του Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και των εργαζομένων στον ΚΟΤ, σε μια περίοδο δεινής οικονομικής δοκιμασίας της χώρας μας, ο τουρισμός έχει αναδειχθεί και αποδειχθεί αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας», είπε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι κρίσιμης και στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού ως εκείνου του φορέα, ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα προωθεί την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, με εξεύρεση νέων αγορών, για ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, για χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου με ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.

Είπε επίσης ότι ο ΚΟΤ θα πρέπει πολυεπίπεδα να αναπτυχθεί για να πετύχει το στόχο της περαιτέρω αιμοδοσίας προς την οικονομία δεδομένου, ότι δυστυχώς, άλλοι τομείς της οικονομίας, ή της οικονομικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να μπορούν να ξεπεράσουν άμεσα την κρίση, λόγω ανυπαρξίας επενδυτικών δραστηριοτήτων Κυπρίων ή και ξένων επενδυτών. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στηρίζει τον ΚΟΤ, πολύ περισσότερο επειδή έχει επιτύχει χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία πρέπει να παραδειγματίσουν άλλους τομείς κρατικής και ημικρατικής δραστηριότητας.

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα έσοδα είναι προς όφελος της κοινωνίας, αν τα έσοδα μένουν στον τόπο ή βγαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτός κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι πήρε τη διαβεβαίωση ότι γίνονται ενέργειες εντός των πλαισίων της νομιμότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου για να πεισθούν οι επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας ότι είναι και προς το συμφέρον των ιδίων και της οικονομίας του τόπου να αξιοποιείται κυπριακό ανθρώπινο δυναμικό και διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει δια της πειθούς, ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτές θα κινηθούν μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων μας έναντι της ΕΕ.

Ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο τουρισμός είχε μία καθόλα ανοδική πορεία, τα έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα (34%) και φάνηκε ότι ο τουρισμός έχει δώσει ανάσες ζωής στη δοκιμαζόμενη οικονομία της Κύπρου.  «Διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο ότι η προσπάθεια του οργανισμού θα συνεχιστεί και ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα και για το 2013», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι έρχεται καλοκαίρι με συννεφιές στις σχέσεις με τους ξενοδόχους που προμηνύουν εργατική αναταραχή, ο κ, Ορουντίωτης είπε ότι είναι ένα θέμα που πάντοτε συζητούμε την ηγεσία των ξενοδόχων. «Ο ΚΟΤ έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές τις απόψεις του για αυτό το θέμα. Θα πρέπει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία μεταξύ ξενοδόχων και συντεχνιών και θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη εκμετάλλευση και αξιοποίηση του κυπριακού ανθρώπινου δυναμικού, τουλάχιστον σε θέσεις πρώτης γραμμής στα ξενοδοχεία», ανέφερε διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «σε αυτή τη γραμμή και οι ίδιοι οι σύνδεσμοι ξενοδόχων θα δυσκολευτούν να διαφωνήσουν».
 

Δειτε Επισης

Στο μεγάλο δίκτυο του Propeller Club ΗΠΑ και επίσημα η Κύπρος-Στόχος η ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας
Ιάκωβος Γαλανός: Αναγκαία τα ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προκλήσεις της ναυτιλίας συζήτησαν Αννίτα Δημητρίου-Ένωση Πλοιοκτητών
Η αποτίμηση των πολιτών για το ΓεΣΥ πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του-Αποκαλυπτικά ευρήματα
Πώς θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του ΓεΣΥ
Γιώργος Παμπορίδης: Τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο
Robert Yates: Αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένα εθνικά συστήματα υγείας
Δρ. Χρ. Πέτρου: Το ΓεΣΥ σήμερα και οι μεγάλες προκλήσεις-Eναρκτήρια ομιλία στο 7ο Cyprus HealthCare Conference
Μιχάλης Δαμιανός: Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις αναβαθμίζουν τον τομέα της υγείας
Ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου τιμά τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κοιλιοκάκη