powered by

Έσοδα 20 εκ. ευρώ από τον αθλητικό τουρισμό

Ο συνολικός αριθμός αθλητικών επισκεπτών το 2011 παρουσίασε αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2010, αποφέροντας έσοδα 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, σύμφωνα με έρευνα για τον αθλητικό τουρισμό για το έτος 2011 που παρουσίασε σήμερα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.

Συγκεκριμένα, το 2011 ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν την Κύπρο από το εξωτερικό για σκοπούς αθλητικού τουρισμού ανήλθε στις 12,879, σε σύγκριση με 10,784 το 2010 και 9,347 το 2009.

Η έρευνα αφορούσε τα αθλήματα του ποδοσφαίρου, της κολύμβησης και τα άλλα αθλήματα υγρού στίβου, της ποδηλασίας και του στίβου (μαραθώνιος, αγώνες δρόμου, τρίαθλο) και σ’ αυτήν συμμετείχαν συνολικά 78 ξενοδοχεία 3,4 και 5 αστέρων, τουριστικά διαμερίσματα Α’ Τάξης, Οργανισμοί/Ομοσπονδίες και Εγκαταστάσεις Αθλητικών Εκδηλώσεων, Τουριστικά Γραφεία και Οργανωτές Αθλητικών Εκδηλώσεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το ποδόσφαιρο διατηρεί τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, με 5,918 άτομα ή ποσοστό 46%, και ακολουθεί η κολύμβηση με 3,226 άτομα ή ποσοστό 25% και η ποδηλασία με 2,212 άτομα ή ποσοστό 17%.

Η μέση διάρκεια διαμονής κυμαίνεται στις 10,7 νύκτες και οι συνολικές διανυκτερεύσεις περίπου στις 130,000.

Η Πάφος, η Λάρνακα και η Λεμεσός προσέλκυσαν τους περισσότερους αθλητικούς επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, η Πάφος προσέλκυσε 3,425 επισκέπτες ή ποσοστό 27%, η Λάρνακα 2,704 επισκέπτες ή ποσοστό 21% και η Λεμεσός με 2,682 ή ποσοστό 21%.

Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η Πάφος κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο με 27%, με τη Λάρνακα στη δεύτερη θέση με 24% και τη Λεμεσό στην τρίτη με 22%.

Η Αμμόχωστος, η Λάρνακα και η Λευκωσία προτιμούνται κυρίως για το ποδόσφαιρο, ενώ η Πάφος για την κολύμβηση.

Η πλειοψηφία των αθλητικών επισκεπτών σε ποσοστό 39%, όπως και το 2010, καταγράφηκε τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Η Ρωσία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία ήταν οι κύριες πηγές αθλητικών επισκεπτών κατά το 2011 με τις τρεις αυτές χώρες να αποτελούν το 33% του συνόλου των αθλητικών επισκεπτών.

Το υπολογιζόμενο οικονομικό όφελος του Αθλητικού Τουρισμού από τα αθλήματα στα οποία έχει επικεντρωθεί η συλλογή στοιχείων κυμαίνεται γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ομιλία του στη διάσκεψη, την οποία διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αλέκος Ορουντιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί για τον Οργανισμό ένα από τα δυνατά χαρτιά στο χαρτοφυλάκιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το οποίο συμβαδίζει άρρηκτα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην οποία προσδίδουμε μεγάλη σημασία».

«Είναι γι’ αυτό που είμαστε αποφασισμένοι για ακόμη σκληρότερη δουλειά και για μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια, ώστε να ενδυναμώσουμε τον τομέα του αθλητικού τουρισμού», είπε.

Σημείωσε ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να αξιοποιήσουμε τις καλές καιρικές μας συνθήκες, τη μορφολογία του κυπριακού εδάφους, τη θάλασσα, τις υποδομές, τις υπηρεσίες, τη φιλοξενία και τον επαγγελματισμό μας, ώστε να αναγάγουμε τον αθλητικό τουρισμό ακόμη πιο ψηλά».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικής και Μελετών του Οργανισμού Αννίτα Δημητριάδου είπε ότι «ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μια πολυσύνθετη ειδική μορφή τουρισμού, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί μέσα από διάφορες μορφές και διαστάσεις».

Ανέφερε ότι «πέραν της συμβολής του στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αξιόλογη είναι και η συνεισφορά του Αθλητικού Τουρισμού στην προβολή που απολαμβάνει η χώρα μας διεθνώς μέσα από την εδώ προετοιμασία ξένων ομάδων αλλά και τη διοργάνωση αξιόλογων διεθνών αθλητικών συναντήσεων οι οποίες ενισχύουν επίσης οικονομικά την τοπική κοινωνία».

«Είναι γενικά αποδεκτό», πρόσθεσε, ότι «η χώρα μας συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Τα κυριότερα είναι οι πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ολόχρονα, η σύγχρονη αθλητική υποδομή σε συνδυασμό με μια πολύ καλή και ποικίλη ξενοδοχειακή υποδομή καθώς και η καλή οργάνωση της υποδομής των τηλεπικοινωνιών και άλλων υπηρεσιών».

«Τα τελευταία δε χρόνια η Κύπρος έχει γίνει γνωστή και σαν χώρος φιλοξενίας σημαντικών διεθνών συναντήσεων οι πλείστες από τις οποίες στηρίζονται διαχρονικά από τον Οργανισμό», κατέληξε.

Σε σύντομη ομιλία του στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Πάμπος Στυλιανού εξέφρασε τη στήριξη του Οργανισμού για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να επενδύσουμε στον αθλητικό τουρισμό».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε ο ΚΟΑ, είπε ότι τα έσοδα από διάφορα αθλήματα ανήλθαν το 2010 στα 9,4 εκατομμύρια ευρώ και το 2011 στα 9,7 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας, όπως είπε, μια μικρή αύξηση.

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι τα έσοδα από το άθλημα της σκόπευσης για το 2010 ανήλθαν στα 2 εκ. ευρώ και το 2011 2,1 εκ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Η εξέλιξη της S. Kaniklides (Cyprus) Limited από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)
Podcast series: EAΣ και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών (video)
Podcast series ΕΑΣ: Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι (video)
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ανανέωσαν τη συνεργασία τους CMMI και Alexander College