Powered by

Eυρώπη και Λατινική Αμερική συζήτησαν για το εμπόριο

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής ολοκλήρωσαν στο Σαντιάγο μια σύνοδο κορυφής που είχε ως στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο Ενώσεων.

"Οι συζητήσεις μας έδωσαν μια νέα ενέργεια και ώθηση στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση μας", δήλωσε κατά την τελετή λήξης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το τέλος της συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχαν περίπου σαράντα αρχηγοί Κρατών και αντιπροσωπείες από 60 χώρες και των δύο περιοχών, επισκιάστηκε από την τραγωδία της πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη νότια Βραζιλία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ αναχώρησε αμέσως από το Σαντιάγο για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι συνήψαν μια "νέα στρατηγική συμμαχία" με μια διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα και δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν το διαπεριφερειακό εμπόριο.

Ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής υπό την αιγίδα της CELAC, μια περιφερειακή οντότητα που δημιουργήθηκε κατά τη σύνοδο στο Καράκας το Δεκέμβριο του 2011 με την υποκίνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει στην Κούβα και απουσίαζε από τη σύνοδο του Σαντιάγο.

Μια σύνοδος κορυφής της CELAC έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα, στον απόηχο της συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Η Κούβα θα αναλάβει τότε επίσημα την ηγεσία αυτού του περιφερειακού οργάνου, σφραγίζοντας την πλήρη επανένταξή της σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Deutsche Bank: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία
Χρυσός: Κοντά σε νέο υψηλό με ώθηση από τα αδύναμα στοιχεία των ΗΠΑ-Άλμα στα $3.100 «βλέπει» η Goldman Sachs
Γερμανία: Η επόμενη ημέρα των εκλογών και οι προκλήσεις για την οικονομία
Οι δαπάνες για την άμυνα θα αποδυναμώσουν το πιστωτικό προφίλ της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Scope
Γαλλία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο σύνθετος δείκτης PMI
Γερμανία: Σε υψηλό εννέα μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI το Φεβρουάριο
Βρετανία: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις με ώθηση από τον κλάδο τροφίμων
FT: Τι σχεδιάζει η Ε.Ε. για τις εισαγωγές σε τρόφιμα στα «βήματα» του Τραμπ
Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή αγορά IPOs μετά τη δύσκολη εκκίνηση του 2025
Πώς η στρατηγική του Τραμπ επηρεάζει τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες