Powered by

Eυρώπη και Λατινική Αμερική συζήτησαν για το εμπόριο

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής ολοκλήρωσαν στο Σαντιάγο μια σύνοδο κορυφής που είχε ως στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο Ενώσεων.

"Οι συζητήσεις μας έδωσαν μια νέα ενέργεια και ώθηση στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση μας", δήλωσε κατά την τελετή λήξης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το τέλος της συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχαν περίπου σαράντα αρχηγοί Κρατών και αντιπροσωπείες από 60 χώρες και των δύο περιοχών, επισκιάστηκε από την τραγωδία της πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη νότια Βραζιλία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ αναχώρησε αμέσως από το Σαντιάγο για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι συνήψαν μια "νέα στρατηγική συμμαχία" με μια διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα και δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν το διαπεριφερειακό εμπόριο.

Ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής υπό την αιγίδα της CELAC, μια περιφερειακή οντότητα που δημιουργήθηκε κατά τη σύνοδο στο Καράκας το Δεκέμβριο του 2011 με την υποκίνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει στην Κούβα και απουσίαζε από τη σύνοδο του Σαντιάγο.

Μια σύνοδος κορυφής της CELAC έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα, στον απόηχο της συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Η Κούβα θα αναλάβει τότε επίσημα την ηγεσία αυτού του περιφερειακού οργάνου, σφραγίζοντας την πλήρη επανένταξή της σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών