Powered by

Eυρώπη και Λατινική Αμερική συζήτησαν για το εμπόριο

Οι ηγέτες της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής ολοκλήρωσαν στο Σαντιάγο μια σύνοδο κορυφής που είχε ως στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο Ενώσεων.

"Οι συζητήσεις μας έδωσαν μια νέα ενέργεια και ώθηση στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση μας", δήλωσε κατά την τελετή λήξης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Το τέλος της συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετείχαν περίπου σαράντα αρχηγοί Κρατών και αντιπροσωπείες από 60 χώρες και των δύο περιοχών, επισκιάστηκε από την τραγωδία της πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη νότια Βραζιλία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 232 άνθρωποι. Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ αναχώρησε αμέσως από το Σαντιάγο για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Ευρωπαίοι και Λατινοαμερικάνοι συνήψαν μια "νέα στρατηγική συμμαχία" με μια διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα και δεσμεύτηκαν να αποφύγουν τον προστατευτισμό και να προωθήσουν το διαπεριφερειακό εμπόριο.

Ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής υπό την αιγίδα της CELAC, μια περιφερειακή οντότητα που δημιουργήθηκε κατά τη σύνοδο στο Καράκας το Δεκέμβριο του 2011 με την υποκίνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται για τον καρκίνο από τον οποίο πάσχει στην Κούβα και απουσίαζε από τη σύνοδο του Σαντιάγο.

Μια σύνοδος κορυφής της CELAC έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα, στον απόηχο της συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Η Κούβα θα αναλάβει τότε επίσημα την ηγεσία αυτού του περιφερειακού οργάνου, σφραγίζοντας την πλήρη επανένταξή της σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα