Powered by

Ανάπτυξη 2,5% αναμένει η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλιο, λόγω των νέων μέτρων τόνωσης της οικονομίας και της ανάκαμψης που παρουσιάζουν οι αγορές του εξωτερικού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Πρωθυπουργού Shinzo Abe ενέκρινε τη συγκεκριμένη πρόβλεψη - που είναι υψηλότερη από την εκτίμηση για ανάπτυξη 1% το τρέχον έτος που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο - το πρωί της Δευτέρας, ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Η εκτίμηση είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτή των οικονομολόγων, οι οποίοι αναβάθμισαν επίσης τις προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας λόγω της στήριξης που δέχεται από το αδύναμο γιεν και τα νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

"Εκτιμούμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά, ενώ εμείς περιμένουμε επίσης μια σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης και αύξησης των θέσεων εργασίας» στην Ιαπωνία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου Yoshihide Suga.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης προειδοποίησε ότι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα τελικά στοιχεία της ανάπτυξης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η διόγκωση του δημόσιου χρέους και οι διακυμάνσεις του γιεν, που είναι βασικός παράγοντα για την εικόνα του εμπορίου της χώρας.

Αλλά, ο Υπουργός οικονομικής αναζωογόνησης Akira Amari εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος στόχος θα επιτευχθεί, δηλώνοντας στο "Jiji Press": "Οι εξωτερικοί κίνδυνοι μειώνονται".

Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το ίδιο οικονομικό έτος σε 2,3% από την προηγούμενη εκτίμηση της για ανάπτυξη 1,6%, καθώς ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να καθορίσει χρόνο ολοκλήρωσης του και νέο στόχο για το ύψος του πληθωρισμού, που στοχεύει στον τερματισμό του αποπληθωρισμού που στοιχειώνει για χρόνια την ιαπωνική οικονομία.

Ο κ. Abe, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Δεκεμβρίου, παρουσίασε πακέτο κινήτρων ύψους 20,2 τρισεκατομμυρίων γιεν (222 δισεκατομμυρίων δολαρίων) αυτό το μήνα σε μια τελευταία προσπάθεια να ανατροφοδοτήσει τη βραδεία ανάπτυξης της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα