Η KPMG και το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ
11:31 - 25 Ιανουαρίου 2013
Η KPMG International συμμετέχει ως ενεργό μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών*, ενός εθελοντικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις που δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τις λειτουργίες και στρατηγικές τους με δέκα βασικές αρχές. Οι αρχές αυτές καλύπτουν τους χώρους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στα πλαίσια της συμμετοχής της στο Σύμφωνο η KPMG International είναι υποχρεωμένη να υποβάλει ετησίως μία αναφορά προόδου, η οποία καλύπτει τις δράσεις του οργανισμού προς την προώθηση των δέκα βασικών αρχών. Η φετινή έκθεση-αναφορά καλύπτει την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2011 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και προλογίζεται από τον πρόεδρο του οργανισμού παγκοσμίως, τον Michael Andrew.
Στη σημερινή στήλη της εταιρείας παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία των επισημάνσεων του κ. Andrew, ο οποίος ηγείται της KPMG International από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του οργανισμού, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι σε μία περίοδο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων οι επιχειρήσεις παραμένουν έτοιμες να αναβαθμίσουν τον ηγετικό τους ρόλο στην κοινωνία. Αυτό προκύπτει από την εμπειρία των δώδεκα μηνών τους οποίους καλύπτει η έκθεση απολογισμού. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναθεωρούν τις θέσεις τους αναφορικά με τη σημασία των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης. Η αλλαγή αυτή προκύπτει, αναμφίβολα, από τη συνειδητοποίηση ότι αυτή η ίδια η επιβίωση των επιχειρήσεών τους εξαρτάται από τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα να συνεισφέρει πρακτικές λύσεις που θα απαντήσουν στις σοβαρότατες προκλήσεις με τις οποίες σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία παγκοσμίως.
Τιμητική
Στην περίπτωση της KPMG ιδιαίτερα τιμητική και επιτυχής ήταν η δράση του οργανισμού στο χώρο του περιβάλλοντος, στα πλαίσια του προγράμματος “Business Perspective on Sustainable Growth: Preparing for Rio+20”, για τη μεγάλη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη. Η εκδήλωση κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάτω από μία στέγη σημαίνοντες διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων επιχειρήσεων, πολιτικούς και διπλωμάτες. Σκοπός της παρουσίας αυτής η συζήτηση στα πλαίσια μίας ανοικτής ατζέντας για το περιβάλλον, η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το τεράστιο αυτό κεφάλαιο, τα κύρια σημεία της εταιρικής βιωσιμότητας, αλλά και η ενεργοποίηση των επικεφαλής των επιχειρήσεων σε δράσεις και συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα συζητούνταν στα πλαίσια της συνόδου.
Η σύνοδος, σύμφωνα με τον κ. Andrew, έδωσε το έναυσμα για την επαναφορά των θεμάτων της βιωσιμότητας στο επίκεντρο του εταιρικού ενδιαφέροντος, χωρίς να υπάρξει πίεση της μορφής κάποιων καθορισμένων στόχων, της επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων ή της επιμονής κάποιων πολιτικών κύκλων.
Άρρηκτη σύνδεση
Στην KPMG, ηγεσία, στελέχη και προσωπικό πιστεύουν ακράδαντα ότι η ηγετική στάση μίας εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ηθικές πρακτικές και την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα οι οποίες βρίσκονται στα θεμέλια του οργανισμού. Ξεκινώντας από την υποστήριξη που παρέχει η KPMG για συνεργασίες του ΟΗΕ με τις επιχειρήσεις και προωθώντας πρωτοβουλίες όπως το Global Development Initiative και Global Green Initiative, αλλά και δράσεων όπως το Millennium Village και το Enactus ( προηγουμένως γνωστό ως Students in Free Enterprise), οι εταιρείες μέλη της KPMG International αξιοποιούν τις δεξιότητές τους και τη διορατικότητά τους για να επιφέρουν θετικές αλλαγές στις κοινωνίες που δραστηριοποιούνται.
Οι εταιρείες μέλη της KPMG εστιάζουν επίσης στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους για τη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης στις αγορές. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του οργανισμού, κοιτάζοντας κάποιος το φάσμα των κρίσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομία, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η παροχή υπεύθυνων ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τη δημιουργία ενός περισσότερο διαφανούς και επαγγελματικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
*Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί ένα πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δέσμευση να εναρμονίσουν τις λειτουργίες και πολιτικές τους με δέκα διεθνώς αποδεκτές αρχές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εργασιακού περιβάλλοντος, του φυσικού περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Το σύμφωνο αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία εταιρικής υπευθυνότητας (πέραν των 100 χωρών που συμμετέχουν σε αυτό) και πρωταρχικά στοχεύει στην οικοδόμηση και προώθηση της κοινωνικής νομιμότητας των επιχειρήσεων και των αγορών. Πρόκειται για μία σαφώς εθελοντική, παγκόσμια πρωτοβουλία που επιδιώκει την επίτευξη δύο θεμελιωδών στόχων: πρώτο, να επικρατήσουν οι δέκα αρχές του συμφώνου ως κυρίαρχη πρακτική στις επιχειρηματικές δραστηριότητες παγκοσμίως. Δεύτερο, να επενεργήσει η πρωτοβουλία ως καταλύτης για δράσεις που προωθούν την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών.