PwC: Η παγκόσμια οικονομία το 2015

Το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζεται, ωστόσο σύμφωνα με σχετική έκθεση της PwC, ακόμη και οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ανάπτυξή τους

Μέχρι το 2050:
•    Η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία θα είναι με διαφορά οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες
•    Η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Βιετνάμ ενδέχεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο στη σχετική κατάταξη
•    Η Βραζιλία μπορεί να αναδειχθεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, παραμερίζοντας έτσι την Ιαπωνία
•    Η Τουρκία θα ήταν δυνατό να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει επιταχύνει τη μετατόπιση του οικονομικού κέντρου βάρους, με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία να αναδεικνύονται μέχρι το 2050 ως οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες. Από την άλλη, οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρόσφατη ισχυρή τους ανάπτυξη.  

Αυτά είναι δύο μόνο από τα πορίσματα της τελευταίας έκθεσης για τον κόσμο το 2050 που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα μακροοικονομίας της PwC.

Η αρχική έρευνα της PwC με τίτλο «Ο Κόσμος το 2050», του 2006, είχε καλύψει τις 17 μεγαλύτερες οικονομίες: την ομάδα των G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά) συν την Ισπανία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα, καθώς και την ομάδα των Ε7 (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία). Η διευρυμένη έκθεση του 2013 με τίτλο Ο Κόσμος το 2050, Οι χώρες BRIC και πιο πέρα: Προοπτικές, Προκλήσεις και Ευκαιρίες – περιλαμβάνει επίσης το Βιετνάμ, τη Νιγηρία, τη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία, την Πολωνία, τη Σαουδική Αραβία και την Αργεντινή.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα αναπτυχθούν τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τις G7. Τα στοιχεία που αφορούν το μέσο όρο ανάπτυξης του GDP σε όρους ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (PPP) δείχνουν τη Νιγηρία να ηγείται την περίοδο 2012 - 2050, ενώ ακολουθούν το Βιετνάμ, η Ινδία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Αφρική.

Αυτό σημαίνει ότι σε όρους ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης, οι Ε7 ενδέχεται να ξεπεράσουν τις G7 πριν από το 2020, ενώ μέχρι το 2050, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία μπορεί να είναι, με διαφορά, οι μεγαλύτερες οικονομίες. Ακολουθεί μετά από ένα μεγάλο κενό η Βραζιλία στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ιαπωνία.

Μέχρι την υπό εξέταση χρονική περίοδο, η Ρωσία, το Μεξικό και η Ινδονησία ενδέχεται να αναδειχθούν μεγαλύτερες οικονομίες από τη Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία ίσως ξεπεράσει την Ιταλία ενώ στην κατάταξη των κορυφαίων θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να περιλαμβάνεται και η Νιγηρία, το Βιετνάμ και η Νότια Αφρική.

Εκτός από τις μεγαλύτερες οικονομίες, σημαντικές μακροπρόθεσμες δυνατότητες ανάπτυξης έχει και η Μαλαισία, ενώ η Πολωνία πιθανόν να συνεχίσει για μερικές δεκαετίες ακόμη να καταγράφει γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τους δυτικοευρωπαίους γείτονές της.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές; Η έκθεση της PwC παραθέτει αριθμό πιθανών πηγών μακροοικονομικής και πολιτικής αστάθειας όπως:

•    Ψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ινδία και τη Βραζιλία
•    Υπερβολική εξάρτηση από τα έσοδα του πετρελαίου και του αερίου για τη Ρωσία και τη Νιγηρία
•    Αυξανόμενες ανισότητες στα εισοδήματα που οδηγούν σε κοινωνικές εντάσεις στην Κίνα και άλλες οικονομίες που καταγράφουν γρήγορη ανάπτυξη
•    Μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια στο Βιετνάμ.

Η έκθεση τονίζει επίσης τις πιέσεις επί των φυσικών πόρων από τη ραγδαία ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, περιλαμβανομένης της ολοένα και μεγαλύτερης δυσκολίας διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός του ανώτατου ορίου των δύο βαθμών Κελσίου. Ενώ νέες μη συμβατικές πηγές ενέργειας όπως το σχιστολιθικό φυσικό αέριο έχουν μειώσει τους φόβους εξάντλησης των ορυκτών καυσίμων, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα πιο ασταθή παγκόσμια κλιματικά μοτίβα αναμένεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, να ακολουθήσουν μια σταθερά ανοδική πορεία.
 

Δειτε Επισης

Εξαπατούν το κοινό-Επιτήδειοι «χρησιμοποιούν» τον Αντικαρκινικό για να αποσπούν χρήματα με παράνομο τρόπο
Οι εισηγμήνες στην ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ που δεν δημοσιοποίησαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
ΧΑΚ: Αυτές οι εταιρείες δεν υπέβαλαν ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023
Η Finyard υποστηρίζει κυπριακές φιλανθρωπικές οργανώσεις με δωρεά στο Ίδρυμα «Μικροί Ήρωες»
Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων της ΕΚΟ Κύπρου για μοτοσικλετιστές
Νέα στάση για το Waste Wisely Cyprus: Από τις υπεραγορές στο Fork Food Market
ΙδΕΚ: Νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για κοινά έργα Ε&Κ μεταξύ Κύπρου, Ιαπωνίας και ευρωπαϊκών χωρών
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Ενημερωτικές ημερίδες ΣΕΛΚ για τα μέλη του-Οι εξελίξεις στον χώρο του επαγγέλματος
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το OPAP Nicosia 3x3