Μαυρίδης: Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για χαρτικά της Βουλής

Εξήντα δύο χιλιάδες 144 ευρώ πλήρωσε η Βουλή το 2011 για χαρτί, μελάνια, συντήρηση φωτοτυπικών μηχανών και εργατικά (ένα κλητήρα στην Ε5). Ποσό που κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 20% τουλάχιστον.


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Βουλή πλήρωσε €184.988 τους τελευταίους 12 μήνες, για τη συντήρηση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Αυτοματοποίησης Γραφείου, του γνωστού ως « eOAS», ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν μερικά άτομα μόνο στη Βουλή και ελάχιστοι από τους βουλευτές. Το κόστος συντήρησης του eOAS είναι υπερβολικά ψηλό και αυξάνεται 10% κάθε χρόνο.


Αυτά τα στοιχεία κατέθεσε στην πρότασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών της Βουλής, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, με το σκεπτικό ότι πολλές από τις πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα στη Βουλή είναι αναχρονιστικές και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των βουλευτών και του προσωπικού της Βουλής. Η πρόταση συζητήθηκε πριν από δύο μήνες κι έπεται συνέχεια.


Όπως τονίζει ο κ. Μαυρίδης, οι πρακτικές που ακολουθούνται τώρα επηρεάζουν την ποιότητα των εργασιών και τη λήψη αποφάσεων. «Με τη χρήση της τεχνολογίας, η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά και με χαμηλότερο κόστος», σημειώνει.


Ο κ. Μαυρίδης προτείνει την εφαρμογή πλήρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των εργασιών της Βουλής και την αναβάθμιση της ιστοσελίδας της Βουλής κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τους βουλευτές τόσο εντός του κτιρίου της Βουλής όσο και εκτός. «Το κόστος αυτών των αλλαγών αναμένεται ότι θα είναι κάτω από €10.000 ετησίως, ενώ τα οφέλη πολύ περισσότερα», υπογράμμισε.
Η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα θα προσφέρει:
• Επαρκή πληροφόρηση στους βουλευτές για όλα τα θέματα που συζητούνται σε όλες τις επιτροπές.
• Θα περιλαμβάνει τα έγγραφα για όλα τα θέματα όπως αρχειοθετούνται στο eOAS. 
• Θα περιλαμβάνει τις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών.
• Θα διαθέτει μηχανισμό αναζήτησης για να μπορεί ένας βουλευτής να εντοπίζει τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.
• Θα πρέπει να περιλαμβάνει ημερήσιες διατάξεις από προηγούμενες συνεδριάσεις, τις εκθέσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τις νομοθεσίες που ψηφίζονται, ερωτήσεις και απαντήσεις, πρακτικά συνεδριάσεων και όλες γενικά τις πληροφορίες που μπορεί να είναι χρήσιμες στους βουλευτές.
• Θα αναρτώνται όλες οι νομοθεσίες, οπότε θα σταματήσει η αποστολή ταχυδρομικώς των Νομοσχεδίων που ψηφίζονται σε Νόμο. Έτσι, θα αδειάσουν οι ταχυδρομικές θυρίδες των βουλευτών που σήμερα είναι γεμάτες από έγγραφα, περιοδικά, ετήσιες εκθέσεις οργανισμών και άλλα, που πολύ απλά θα μπορούσαν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο κ. Μαυρίδης δίνει κι εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αυτόματη ηλεκτρονική μεταφορά από το eOAS στην ιστοσελίδα. «Τα θέματα μπορούν να καταχωρούνται από το Αρχείο ή τον Γραμματέα της κάθε Επιτροπής. Ο χρόνος που χρειάζεται για αυτή τη διαδικασία είναι ελάχιστος, ενώ εξοικονομείται πολύς χρόνος από το σάρωμα (scanning) των εγγράφων». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι πρόσβαση στο eOAS, μπορεί να γίνεται μέσω ενός συστήματος VPN (Vitual Private Network), το οποίο θα εγκατασταθεί στο server της Βουλής κι έτσι οι βουλευτές μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου με απόλυτη ασφάλεια.


 

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων