Κάμερον: Σε νέα βάση η σχέση Βρετανία-ΕΕ

Θεμελιώδεις και βαθιές αλλαγές στην σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ θα επιδιώξει το Λονδίνο και μετά θα θέσει στην κρίση των Βρετανών την όποια νέα συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την Ευρώπη.

Τονίζοντας πως η Βρετανία δεν θέλει να απομονωθεί από την ΕΕ αλλά χρειάζεται μία νέα σχέση, ο Κάμερον υποστήριξε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της». Επιμένοντας πως είναι δυνατός ο επαναπατρισμός αρμοδιοτήτων από τις Βρυξέλλες, ο Κάμερον επιχειρηματολόγησε ότι εάν δεν γίνουν οι αλλαγές η «ανεπιθύμητη έξοδος» της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι πιθανότερη.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση εκπλήρωσε τον σκοπό της εγκαθίδρυσης της ειρήνης στην ήπειρο, αλλά οι σημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει και «επιδίωξη είναι πια η ευημερία», είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για την ΕΕ.

«Δεν είμαι Βρετανός απομονωτιστής, αλλά θέλω άλλη συμφωνία με την ΕΕ» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το "μία από τα ίδια" στην εξέλιξή της».

«Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό» είπε ο Κάμερον, απορρίπτοντας παράλληλα τη συζήτηση για Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». «Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά» τόνισε.

Ο Κάμερον ανέφερε ότι η προσέγγιση του Λονδίνου «είναι πιο πρακτική, και όχι συναισθηματική», λέγοντας πως για τη Βρετανία η «ΕΕ είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός, αλλά αυτό δεν μας κάνει λιγότερο Ευρωπαίους».

Δειτε Επισης

Θετικό κλίμα στην Ασία-Εν αναμονή μιας νέας μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Σε επίπεδο ρεκόρ οι άστεγοι στο Λονδίνο, αγγίζουν σχεδόν τις 12.000
G20: Ετήσια έσοδα $250 δις από παγκόσμιο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους
PwC: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες των εργαζομένων-Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Apple για πρακτικές απέναντι σε δημιουργούς εφαρμογών
Άνθηση στα γερμανικά ξενοδοχεία λόγω EURO, υποτονική παραμένει η οικονομία
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο