Powered by

Στο 7,7% υποχώρησε η ανεργία στη Βρετανία

Η βρετανική ανεργία υποχώρησε ξανά στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εργασία αυξήθηκε σε νέο υψηλό. Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ανακοίνωσε ότι η επίσημη διεθνής μέτρηση της ανεργίας, η οποία υποχωρεί για δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, κατέγραψε πτώση κατά 37.000 άτομα στο τέλος του Νοεμβρίου, με το συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται στα 2,49 εκατ.
 
Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 7,7%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2009, όταν είχε διαμορφωθεί στο 7,6%. Στους τρεις μήνες μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, η ανεργία διαμορφωνόταν στο 7,8%. Το πιο πρόσφατο υψηλό επίπεδο της ανεργίας ήταν στο 8,4%, στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Ο αριθμός των ανθρώπων σε απασχόληση σημείωσε αύξηση κατά 90.000 στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο, και διαμορφώθηκε στα 29,68 εκατ. που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1971, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.
 
Και σε μια ανάκαμψη από τις αρχές του 2012, τα στοιχεία εμφανίζουν ότι η βελτίωση οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Ο αριθμός των ανθρώπων με part-time εργασία κατά την ίδια περίοδο, υποχώρησε. Ο δείκτης απασχόλησης βελτιώθηκε, σημειώνοντας άνοδο στο 71,4% στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο, και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το τρίμηνο μέχρι το Μάρτιο του 2009.
 
Θετικά ήταν επίσης τα στοιχεία και για τα επιδόματα ανεργίας. Ο αριθμός των Βρετανών που αιτήθηκαν επιδόματος ανεργίας, υποχώρησε κατά 12.100 το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, με το ποσοστό να παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το Νοέμβριο. Τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός είχε υποχωρήσει κατά 8.900. Το μέγεθος της πτώσης έρχεται ως έκπληξη καθώς οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν προβλέψει άνοδο 1.000. Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για το Νοέμβριο, μετά από την αρχική ανακοίνωση για μείωση κατά 3.000.
 
Ο αισιόδοξος τόνος των στοιχείων έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα εμφανίσουν αυτή την εβδομάδα πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο. Η συρρίκνωση των αμοιβών των καταναλωτών αυξήθηκε καθώς ο πληθωρισμός παραμένει μεγαλύτερος από την αύξηση των κερδών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,7% το Δεκέμβριο, το ίδιο ποσοστό με τον Οκτώβριο.
 
Τα μέσα εβδομαδιαία κέρδη χωρίς τα bonuses –η μέτρηση η οποία περιλαμβάνει bonuses μπορεί να προκαλέσει απότομες διακυμάνσεις στις αλλαγές των μηνιαίων πληρωμών- σημείωσε άνοδο 1,4% στους τρεις μήνες μέχρι το Νοέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση από τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2010, όταν τα κέρδη αυξήθηκαν 1,3% και έρχεται σε σύγκριση με την άνοδο 1,7% στην έρευνα του Οκτωβρίου.
 
Περιλαμβάνοντας πληρωμές bonus, οι μέσες αποδοχές αυξήθηκαν 1,5% στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο, χαμηλότερα από το 1,8% στους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο. Και μετά από την υποχώρηση των τελευταίων μηνών, ο αριθμός των ανέργων ηλικίας 16-24 αυξήθηκαν 3.000 στο τρίμηνο μέχρι το Νοέμβριο έναντι της προηγούμενης τρίμηνης περιόδου.
 

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας