CEOs: Κάθε χρόνο και πιο απαισιόδοξοι

Σύμφωνα με την 16η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα της PwC για τους CEOς, μόλις το 36% αυτών παγκοσμίως είναι «πολύ αισιόδοξοι» για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας τους στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 40% των CEOs που είχαν δηλώσει πέρσι «πολύ αισιόδοξοι» για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και το 48% του 2011. Είναι ωστόσο υψηλότερο από τα χαμηλά ποσοστά του 2010 και του 2009, που άγγιξαν το 31% και 21% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία γενικότερα, το 28% των CEOs δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση το 2013, ενώ μόλις το 18% προβλέπει βελτίωση. Το 52% θεωρεί ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ενώ οι προοπτικές παραμένουν, σύμφωνα με τους CEOs, ζοφερές, η πρόβλεψη αυτή είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, όπου το 48% των ερωτηθέντων είχε προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατέγραφε πτώση το 2012.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η αισιοδοξία των CEOs παρέμεινε σταθερή. Το 46% των ερωτηθέντων παγκοσμίως εξέφρασε μεγάλη εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό περίπου το ίδιο με το αντίστοιχο περσινό. Οι CEOs στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή ήταν αυτοί που εξέφρασαν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, με 62% και 56% αντίστοιχα. Στη Βόρεια Αμερική, το 51% των CEOs δήλωσαν ότι είναι «πολύ αισιόδοξοι» για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενώ στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 52%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφησαν στην Ευρώπη με 34%.

Δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός,  ο κ. Dennis M. Nally, Πρόεδρος της PricewaterhouseCoopers International, δήλωσε:

«Οι CEOs παραμένουν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους και τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τα υψηλά επίπεδα ανησυχίας που εκφράζονται αναφορικά με ζητήματα όπως η υπερβολική ρύθμιση, το κυβερνητικό χρέος και η αστάθεια των κεφαλαιαγορών, δεν αποτελεί έκπληξη η μείωση της αισιοδοξίας των CEOs τους τελευταίους δώδεκα μήνες.»

Ποια ζητήματα ανησυχούν περισσότερο τους CEOs;

Καθώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες συνεχίζονται, οι CEOs ανησυχούν περισσότερο για ένα ευρύτερο φάσμα ζητημάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στην κορυφή της λίστας - σύμφωνα με το 81% των CEOs - βρίσκεται η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους CEOs περιλαμβάνουν, τα μέτρα των κυβερνήσεων σε σχέση με το δημοσιονομικό έλλειμμα (71%), την υπερβολική ρύθμιση (69%) και την έλλειψη σταθερότητας στις κεφαλαιαγορές (61%), στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο. Οι ανησυχίες των CEOs για την υπερβολική ρύθμιση βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006. Όταν ρωτήθηκαν ευθέως για τα μέτρα των κυβερνήσεων σε σχέση με τα ρυθμιστικά βάρη, οι CEOs ήταν ακόμη πιο δηκτικοί, με ποσοστό μόλις 12% να συμφωνεί ότι η κυβέρνησή τους έχει μειώσει το βάρος αυτό κατά το προηγούμενο έτος.  

Στην ερώτηση ποιες είναι οι σημαντικότερες απειλές για την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, οι CEOs αναφέρθηκαν επίσης στο αυξανόμενο φορολογικό βάρος (62%), στη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων (58%) και στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών (52%).

Αντιμετωπίζοντας την αστάθεια

Για να δημιουργήσουν οργανισμούς ικανούς να επιβιώσουν εν μέσω της αστάθειας, οι CEOs ακολουθούν τρεις συγκεκριμένες στρατηγικές: τη στόχευση ευκαιριών, την επικέντρωση στον πελάτη και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εργασιών τους.

Θέσεις εργασίας και αναζήτηση ταλέντου

Οι CEOs παραμένουν σχετικά επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τα σχέδια αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού τους εντός του τρέχοντος έτους. Ποσοστό 45% προγραμματίζει να προβεί σε προσλήψεις το 2013 (σε σύγκριση με 51% το 2012) ενώ το 23% σχεδιάζει μείωση προσωπικού.

Ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα που διαμορφώνεται αν εξετάσει κανείς ποιοι κλάδοι προχωρούν σε προσλήψεις και σε ποιους συρρικνώνονται οι θέσεις εργασίας. Οι CEOs με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσουν το προσωπικό τους δραστηριοποιούνται στους κλάδους των επιχειρηματικών υπηρεσιών (56%), της μηχανολογίας και των κατασκευών (52%), του λιανικού εμπορίου (49%) και της υγείας (43%). Από την άλλη, μειώσεις του προσωπικό αναμένονται στον τραπεζικό κλάδο (35%), στις μεταλλοβιομηχανίες (32%), στη δασοκομία και τη βιομηχανία χαρτιού (31%).

Εξασφαλίζοντας την δημόσια  εμπιστοσύνη

Οι CEOs αναγνωρίζουν την ανάγκη εδραίωσης της εμπιστοσύνης σε ένα ευρύτερο φάσμα φορέων. Ποσοστό 37% εκφράζει την ανησυχία ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στον κλάδο ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της εταιρείας τους, ενώ το 57% σχεδιάζει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προαγωγή μιας ηθικής κουλτούρας. Επίσης, οι μισοί σχεδόν από τους CEOs (49%) προγραμματίζουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους σε ό,τι αφορά τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Οι απόψεις των CEOs στην Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μελέτη για τη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 32 CEOs. Τα αποτελέσματα της τοπικής έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει ο οργανισμός την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013.
 

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού