Μαλλιά-κουβάρια στην ελληνική Βουλή για τη λίστα Λαγκάρντ
07:19 - 18 Ιανουαρίου 2013
Ολοκληρώθηκε μετά τις δύο τα ξημερώματα της Παρασκευής (18/1) με απόφαση για παραπομπή του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής η πολύωρη συνεδρίαση της βουλής σχετικά με το ζήτημα του χειρισμού της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.
Η συζήτηση σε αρκετά σημεία της ήταν θυελλώδης και αργά το απόγευμα κυριάρχησε η μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες. Μεγάλο μέρος της συζήτησης, επίσης, ιδιαίτερα προς το τέλος, κατέλαβαν οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο ψηφοφορίας καθώς αν και είχε από το πρωί αποφασιστεί ότι θα στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο το οποίο προτεινόταν για παραπομπή από τις τρεις προτάσεις που είχαν κατατεθεί, προέκυψε αργά το βράδυ πρόβλημα με την μορφή των ψηφοδελτίων καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ υποστήριξαν ότι δεν ήταν αυτή που είχε συναποφασιστεί.
Προηγήθηκε πρόταση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΓΓ του ΚΚΕ για αναβολή της ψηφοφορίας για σήμερα Παρασκευή προκειμένου να μελετηθεί έστω και στα γρήγορα έγγραφο 120 σελίδων με μαρτυρικές καταθέσεις σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που παραδόθηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψηφοφορία δια εγέρσεως και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο φάκελο της Εισαγγελίας μπορούν φυσικά να ληφθούν υπ’ όψη από τα μέλη της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί.
Τελικά, μετά την καταμέτρηση των ψήφων προέκυψε το εξής αποτέλεσμα. Όσον αφορά στον κ. Παπακωνσταντίνου, από τους 294 παρόντες βουλευτές, βρέθηκαν 286 έγκυρα ψηφοδέλτια, 5 άκυρα και 3 λευκά. Την πρόταση παραπομπής της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν 265 βουλευτές, 6 την καταψήφισαν και 3 ψήφισαν παρών, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ψήφισαν 129 βουλευτές, 26 την καταψήφισαν και 4 ψήφισαν παρών, και την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Νικολόπουλου, ψήφισαν 110 βουλευτές, 28 την καταψήφισαν και 3 ψήφισαν παρών.
Όσον αφορά στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν συνολικά 225 βουλευτές, βρέθηκαν 154 έγκυρα ψηφοδέλτια, 15 άκυρα και 56 λευκά. Την πρόταση παραπομπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ψήφισαν 124 βουλευτές, 24 την καταψήφισαν και 2 ψήφισαν παρών και την πρόταση παραπομπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ανεξάρτητου βουλευτή κ. Νικολόπουλου την ψήφισαν 104 βουλευτές, 23 την καταψήφισαν και 1 ψήφισε παρών.
Όσον αφορά στον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν συνολικά 224 βουλευτές, βρέθηκαν 107 έγκυρα ψηφοδέλτια, 14 άκυρα και 103 λευκά. Πρόταση παραπομπής είχε γίνει μόνο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Νικολόπουλο, και έλαβε 80 υπέρ, 19 κατά και 8 παρών.
Όσον αφορά στον, επίσης, πρώην Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για τον οποίο επίσης υπήρχε πρόταση παραπομπής μόνο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Νικολόπουλο, συνολικά ψήφισαν 221 βουλευτές, βρέθηκαν 114 έγκυρα ψηφοδέλτια, 7 άκυρα και 111 λευκά. Υπέρ της πρότασης παραπομπής ψήφισαν 63, κατά 34 και 6 ψήφισαν παρών.
Στο κάθε ψηφοδέλτιο αναφερόταν το όνομα του εγκαλούμενου και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του ανάλογα με τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί. Ο κάθε βουλευτής είχε το δικαίωμα να επιλέξει για ποια αδικήματα θα ψηφίσει να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή ο εγκαλούμενος και μπορούσε να επιλέξει αδικήματα και από τις τρεις προτάσεις που κατατέθηκαν. Επίσης, μπορούσε να επιλέξει αν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία και για τους τέσσερις εγκαλούμενους. Στην καταμέτρηση αθροίστηκαν οι προτάσεις και έτσι αν ένας βουλευτής είχε ψηφίσει την παραπομπή πχ του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα που περιείχαν και οι τρεις προτάσεις, τότε η κάθε μία από τις τρεις προτάσεις διασφάλιζε μία ψήφο.