Powered by

Φρένο τράβηξε η κινεζική οικονομία το 2012

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον αργότερο ρυθμό εδώ και 13 χρόνια το 2012, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, μια αύξηση του ρυθμού στο τελευταίο τρίμηνο είναι ένδειξη ότι θα υπάρξουν καλύτερα νέα για την οικονομία που οδηγεί την μέτρια παγκόσμια ανάκαμψη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το ΑΕΠ της 2ης μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας αναπτύχθηκε κατά 7,8% τον προηγούμενο χρόνο αντιμετωπίζοντας αδυναμίες και εντός και στις κύριες αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Όμως κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012, αναπτύχθηκε 7,9% καθώς ενισχύθηκαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή στο τέλος του χρόνου, σε μια θετική ένδειξη για την αδύναμη παγκόσμια οικονομία.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία αναλυτές αρχίζουν να είναι αισιόδοξοι ότι το 2013 η ανάπτυξη στην Κίνα θα αποκτήσει μομέντουμ μετά από δύο χρόνια σχετικής αδυναμίας, παρόλο που και οι ίδιοι και η Κυβέρνηση προειδοποιούν ότι η βελτίωση δεν θα είναι δραματική.

«Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει περίπλοκο φέτος και …υφίστανται ακόμη ασύμμετρες συγκρούσεις στην κινεζική οικονομία», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Στατιστικού Γραφείου Μα Τζιάντανγκ.

Ωστόσο, ο κ. Μα πρόσθεσε ότι «αναμένουμε πως η οικονομία της Κίνας θα συνεχιστεί να αναπτύσσεται σε σταθερό ρυθμό το 2013».

Οι μετοχές της χώρας σημείωσαν άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών με το Σύνθετο Δείκτη της Σαγκάης να κλείνει κοντά στο 1,41%.

Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά επιβράδυνση στην ετήσια ανάπτυξη, για την Κίνα η οποία κατέγραψε το χαμηλότερο σημείο ανάπτυξής της από το 1999, όταν σημείωσε 7,6% ανάπτυξη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξής της παραμένει ο πιο ψηλός μεταξύ των κύριων οικονομιών. Το ΑΕΠ έφτασε τα 51,9 τρισ. γιουάν (8,28 τρισ. δολάρια) το 2012, κάτι που εδραιώνει τη θέση της ως η 2η οικονομία στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Τα χειρότερα έχουν περάσει μάλλον για την Κίνα, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της IHS Global Insight Ren Xianfang, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρόλο που απέφυγε την «ανώμαλη προσγείωση», οι προκλήσεις συνεχίζουν να υφίστανται καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια νέα κανονική και πιο αργή ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας