Κλείσιμο Ορφανίδη ισούται με 1% μείωση στο ΑΕΠ

Το πιθανό κλείσιμο των υπεραγορών Ορφανίδης δεν αποτελεί απλά το τέλος για μία ακόμα εταιρεία. Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα επηρεάσει δραστικά ολόκληρο τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Αρκεί να αναφέρουμε πως μία τέτοια εξέλιξη υπολογίζουμε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας που θα ξεπερνά το 1% κάτι που μεταφράζεται σε πέραν των 200εκ. ευρώ. Τα 85εκ. ευρώ που οφείλονται σε προμηθευτές και είναι η άμεση και οφθαλμοφανής επίπτωση, αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Η πιθανή κατάρρευση της αλυσίδας Ορφανίδης δεν θα πλήξει μόνο λιανικό και χονδρικό εμπόριο αλλά σημαντικές επιπτώσεις θα έχει και στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας που θα αποτελέσει και τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας.

Οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα αφού τα περίπου 15εκ. που οφείλονται σε εταιρείες εμπορίας κρεάτων και φρέσκων θα μετακυλιστούν σ’ αυτούς δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στον ήδη δυσπραγούντα κλάδο ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση τιμών. Άλλωστε, αρκετοί είναι και οι προμηθευτές-παραγωγοί που θα επηρεαστούν εις διπλούν.

Άμεσες και σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στο χονδρεμπόριο και κυρίως σε μικρούς προμηθευτές με μεγάλη έκθεση στην εταιρεία, αρκετοί από τους οποίους ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Η δυσκολία για τους μικρούς προμηθευτές ακόμα και βιοτέχνες είναι διπλή. Από τη μία πρέπει να ξεπεράσουν τον σκόπελο της έλλειψης ρευστού που επιδεινώνεται λόγω και της απροθυμίας των τραπεζών για νέο δανεισμό και από την άλλη θα είναι πολύ δύσκολο να εξεύρουν νέους πελάτες πρόθυμους να αποδεχθούν τα προϊόντα τους καλύπτοντας το κενό αγοράς που θα τους δημιουργήσει κλείσιμο της εταιρείας Ορφανίδης. Χαρακτηριστικό είναι πως την πρωτοβουλία για τη Νέα Εποχή Ορφανίδη υπογράφουν ως επί τω πλείστω μικρομεσαίοι προμηθευτές με σημαντική όμως έκθεση στην παλιά εταιρεία.

Βέβαια, η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί δεν πρόκειται να ευνοήσει ούτε και τους υπόλοιπους λιανέμπορες έστω κι αν ο Δεκέμβριος έδωσε εκ πρώτης όψεως ανάσες με την αυξημένη κατανάλωση και την απορρόφηση μεριδίου από τις υπεραγορές Ορφανίδη. Αυτή η τάση δεν είναι συνεχιζόμενη και σίγουρα δεν θα μεταφερθεί ολόκληρος ο τζίρος των 200εκ. ευρώ της Ορφανίδης στους υπόλοιπους. Ειδικά υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Κλείσιμο Ορφανίδη, ανοίγει τον ασκό για τους υπόλοιπους λιανέμπορους. Οι προμηθευτές θα πιέζουν για αμεσότερη καταβολή οφειλομένων ώστε να μην κινδυνεύσουν να βρεθούν ξανά στην ίδια κατάσταση. Η πίστωση, αν υπάρχει, θα είναι περιορισμένη. «Κομμένα» θα πρέπει να θεωρούνται και τα όποια πρατραβήγματα ή χαλαρώσεις από τις τράπεζες.   
Από ‘κει πέρα, ένας πρέπει να δει και τις κοινωνικές επιπτώσεις με πρώτη και κύρια την άμεση αύξηση των ανέργων. Τόσο από τους εργαζόμενους της Ορφανίδης όσο και από «παράπλευρες» απώλειες από κλάδους που προαναφέραμε. Πρόκειται για μία εξέλιξη με σημαντικό και απότομο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή.

Εννοείται ότι επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τα δημόσια ταμεία τόσο μέσω των εσόδων του ΦΠΑ όσο και μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων των υπόλοιπων εταιρειών αρκετές από τις οποίες θα είναι ζημιογόνες. Αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τις τράπεζες αφού όλοι οι πελάτες της Ορφανίδης είναι και πελάτες των τραπεζών.   

 
 
      
 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
ΠΑΣΕΑ: Σε κατασκευαστή και ΤΟΜ η ευθύνη για ανακλήσεις-Η κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής για Takata
Πώς ενδυναμώνει τη θέση της Ελληνικής στον ασφαλιστικό τομέα η απόκτηση της CNP-Αύξηση μεριδίων αγοράς και εσόδων
Σε υπεραγορές και κρεοπωλεία της Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου-Διαβεβαιώνει για την επάρκεια και ποιότητα των προϊόντων