Προσωρινός εκκαθαριστής η λύση για Ορφανίδης

Ο Κρις Ιακωβίδης, εξετάζει την καλύτερη εναλλακτική λύση, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση των Υπεραγορών Ορφανίδη, για την Εταιρεία, τις Τράπεζες και γενικά όλους τους Πιστωτές και πιστεύει ότι η καλύτερη λύση, υπό τις περιστάσεις, είναι ο διορισμός Προσωρινού Εκκαθαριστή, ούτως ώστε να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων.

Πώς Διορίζεται Ένας  Προσωρινός Εκκαθαριστής;
Ο διορισμός γίνεται από το Δικαστήριο, μετά από αίτηση που καταχωρείται από τον πιστωτή που έχει τροχοδρομήσει διαδικασία εκκαθάρισης, με προηγούμενη αίτηση προς το Δικαστήριο.  Εάν υπάρχει εύλογη υποψία ότι τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας κινδυνεύουν με αποξένωση ή εάν από τις εργασίες της εταιρείας, πιθανόν να επηρεάζεται το δημόσιο συμφέρον, τότε η αίτηση δικαιολογείται. Με τον διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή, τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας και τα συμφέροντα των πιστωτών προστατεύονται, μέχρις ότου το δικαστήριο εξετάσει την αίτηση εκκαθάρισης μιας εταιρείας.  
Πώς γίνεται η αίτηση;    
Η αίτηση για τον διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή μπορεί να γίνει είτε με κοινοποίηση προς την εταιρεία είτε χωρίς καμία απολύτως ειδοποίηση. Με τον διορισμό του ο προσωρινός εκκαθαριστής αναλαμβάνει καθήκοντα και ευθύνες που καθορίζονται από σχετική νομοθεσία, και που μπορεί να τροποποιηθούν ή ακόμα και να ενισχυθούν από τους όρους του διατάγματος με το οποίο επικυρώνεται ο διορισμός του.  Δεν είναι ασύνηθες το διάταγμα να περιέχει όρους, όσον αφορά στην διαχείριση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων από τον προσωρινό εκκαθαριστή.
Ο διορισμός έχει προστατευτικό χαρακτήρα και ο ρόλος του προσωρινού εκκαθαριστή είναι να διασφαλίσει το ‘status quo’.  
Κάτω από ποιες συνθήκες το Δικαστήριο διορίζει προσωρινό εκκαθαριστή;
Το Δικαστήριο διορίζει προσωρινό εκκαθαριστή, όταν πεισθεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας κινδυνεύουν με αποξένωση ή ζημιές πριν η αίτηση εκκαθάρισης εισακουστεί.
Σε τελική ανάλυση, ο διορισμός γίνεται για να προστατευθούν τα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρείας ως επίσης και οι εργασίες αυτής.

Από ποιους γίνεται η αίτηση;
Σε γενικές γραμμές, αυτοί που μπορούν να κάνουν αίτηση για διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή είναι:
•           Οι Πιστωτές που καταχωρούν αίτηση εκκαθάρισης, εάν πιστεύουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας κινδυνεύουν είτε να χαθούν είτε να καταστούν μη διαθέσιμα κατά την περίοδο, πριν την ακρόαση της αίτησης εκκαθάρισης.
•          Τα Μέλη (οι μέτοχοι) της εταιρείας, εάν πιστεύουν ότι οι διευθυντές της εταιρείας ενεργούν λανθασμένα, αμελώς ή προς το σκοπό εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων.  Οι αιτήσεις αυτές δεν είναι απαραίτητο να καταδεικνύουν ότι η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, παρά μόνο ότι είναι ορθό και δίκαιο όπως η εταιρεία εκκαθαριστεί και όπως διορισθεί ανεξάρτητο άτομο να αναλάβει τον έλεγχό της.  Τέτοιες αιτήσεις γίνονται συνήθως από μειονότητα μετόχων οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για το διορισμό ή την καθαίρεση διευθυντών.
•           Η Εταιρεία (μέσω των διευθυντών της). Τέτοια περίπτωση μπορεί να προκύψει, λόγω διαφωνίας μεταξύ των διευθυντών και άλλων αξιωματούχων, ή λόγω του ότι η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οι διευθυντές επιθυμούν να αποφύγουν τον κίνδυνο καταχώρησης απαιτήσεων λόγω της μη δυνατότητας της εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, κατά την περίοδο προ του διορισμού του εκκαθαριστή.
Ποιος μπορεί να διορισθεί;
Εάν και εφόσον το ζητήσει ο αιτητής, είναι δυνατόν όπως ο Επίσημος Παραλήπτης διορισθεί ως προσωρινός εκκαθαριστής, αλλά ο διορισμός προσφέρεται και σε οποιοδήποτε άλλο ικανό και άξιο πρόσωπο.
Παρ’ όλο που στην Κύπρο δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να απαιτεί όπως οι ασχολούμενοι με θέματα εκκαθάρισης εταιρειών είναι αδειούχοι προς τούτο, εντούτοις, όταν άτομο ενεργεί ως εκκαθαριστής ή Καταπιστευματοδόχος, αναμένεται όπως το Δικαστήριο ικανοποιεί εισηγήσεις για διορισμό ικανών επαγγελματιών με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητα.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις του προσωρινού εκκαθαριστή;
Παρ’ όλο που οι αρμοδιότητες του προσωρινού εκκαθαριστή είναι ευρείες και απόλυτες, αυτός θα πρέπει γενικά να τις χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν το λιγότερο δυνατό αντίκτυπο στην εταιρεία.  Αυτές οι αρμοδιότητες ουσιαστικά παρατίθενται στην νομοθεσία, είναι όμως πιθανόν να επεκτείνονται με το Διάταγμα, με βάση το οποίο γίνεται ο διορισμός του. Το Διάταγμα δυνατό να περιορίζει ή να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του προσωρινού εκκαθαριστή, αναλόγως των περιστάσεων της κάθε υπόθεσης. Στο Διάταγμα του Δικαστηρίου ορίζονται επίσης οι υποχρεώσεις του προσωρινού εκκαθαριστή οι οποίες και ποικίλουν, ανάλογα με την κάθε εταιρεία στην οποία αφορούν:
•    Στην προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας
•    Στην κατοχύρωση των μητρώων και στοιχείων της εταιρείας
•    Στην έρευνα των υποθέσεων της εταιρείας, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για την αποκάλυψη, προστασία και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων.
Οι προσωρινοί εκκαθαριστές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις εργασίες της εταιρείας ή να διακόψουν τη λειτουργία της και να πωλήσουν την περιουσία της.  Έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν αποδείξεις χρεών, να ορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών και να διεξάγουν έρευνες, πλην όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν δόλιες πράξεις ή να πληρώσουν μερίσματα.

Πώς επηρεάζονται η εταιρεία και οι πιστωτές;
Η ίδια η δομή της εταιρείας προϋποθέτει το διορισμό προσωρινού εκκαθαριστή και την μεταφορά σ’ αυτόν του ελέγχου όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποθέσεων της εταιρείας.  Προϋποθέτει ακόμα ότι οι διευθυντές παύουν να έχουν οποιαδήποτε εξουσία.  Με το πέρας της προσωρινής εκκαθάρισης, ο έλεγχος της εταιρείας περνά είτε πίσω στους διευθυντές, είτε στον Επίσημο Παραλήπτη – ανάλογα με το αποτέλεσμα της αίτησης εκκαθάρισης.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο προσωρινός εκκαθαριστής διορίζεται και ως εκκαθαριστής της εταιρείας, αφότου η εταιρεία εκκαθαριστεί.  Ο αντίκτυπος στους πιστωτές είναι ο ίδιος όπως σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία εκκαθάρισης, με τη μόνη διαφορά ότι οι πιστωτές δεν δύνανται να λάβουν μέρισμα κατά τη διάρκεια της προσωρινής  εκκαθάρισης. 

Πότε παύει να ισχύει ο δ&i

Δειτε Επισης

Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο και οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη
Ανασκόπηση της αγοράς υδρογόνου στην Ε.Ε.
Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου