Ημερίδα για την ΑΟΖ και τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου
08:27 - 14 Ιανουαρίου 2013
Οι οικονομικές, πολιτικές και νομικές προεκτάσεις από τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν στο επίκεντρο ημερίδας που οργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου «Νεάπολις» Πάφου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λεμεσού και το ΕΒΕ Λεμεσού την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 στη Λεμεσό. Η ημερίδα αποτελούσε μέρος των ημερίδων εξοικείωσης των φοιτητώντης Νομικής Σχολής του «Νεάπολις» σε καίρια θέματα της νομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής επικαιρότητας, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και οργανώσεις του τόπου.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, ανέλυσε την διαχρονική προσπάθεια γύρω από το όλο θέμα, επικεντρώνοντας στην ελλαδική εμπειρία και τις πρώτες προσπάθειες της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2004-2009) με το λεγόμενο σχέδιο «Ελλάς επί τέσσερα», που αφορούσε στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.
Ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνας Κασσίνης, επεξήγησε στους παριστάμενους την διαδικασία που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο για τις αδειοδοτήσεις στα οικόπεδα με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες-κολοσσούς.
Ο τέως Γενικός Διευθυντής Εξερεύνησης και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, ανέλυσε στη συνέχεια τις προοπτικές Ελλάδος και Κύπρου αναφορικά με την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων σε συνδυασμό με την ασφάλεια εφοδιασμού υδρογονανθράκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τις νομικές πτυχές του μεγάλου εγχειρήματος ανέλυσε στη συνέχειαο καθηγητής Χατζηκωνσταντίνου, δίνοντας έμφαση στη σημασία της νομικής έννοιας της ΑΟΖ από την πλευρά του διεθνούς δικαίουκαι τις πρακτικέςπροεκτάσειςτου θέματος για την ΑΟΖ της Κύπρου και, ενδεχομένως, για την ΑΟΖ της Ελλάδος.
Ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του καθηγητή Φαραντούρη ότι πλέον με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας η αρμοδιότητα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας διευρύνεται πέραν των θεμάτων αγοράς, σε ζητήματα ασφαλούς προμήθειας, διασύνδεσης ενεργειακών δικτύων και εξωτερικών σχέσεων.
«Αυτό πρακτικά», εξήγησε, «σημαίνει ότι για πρώτη φορά η Ένωση αξιώνει τόσο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες κρατών-μελών με τρίτες χώρες. Κρίσιμος συνεπώς, είναι ο ρόλος της ΕΕ σε σχέση με τη στήριξη και χρηματοδότηση ενεργειακών προγραμμάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος σε Κύπρο και Ελλάδα».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου «Νεάπολις», καθηγητής Ηλίας Ντινένης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λεμεσού, Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Φιλόκυπρος Ανδρέου.
Ο κύριος Μιχαηλίδης επεσήμανε πως η ορθή διαχείριση υδρογονανθράκων χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και γνώσεις, ώστε να συζητηθούν σε βάθος σωρεία ζητημάτων που προκύπτουν από αυτό το θέμα. Πρόσθεσε πως κι ο νομικός κόσμος της Κύπρου θα πρέπει να επιδείξει ενδιαφέρον και να ενημερωθεί επί των θεμάτων αυτών.
Ο κύριος Ανδρέου αναφέρθηκε στο στόχο όλων των επιμελητηρίων της Κύπρου για ενημέρωση των μελών τους στο θέμα των υδρογονανθράκων. Επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια σφαιρική αντιμετώπιση του θέματος για το καλό της χώρας και του λαού μας.Κατέληξε λέγοντας πως «η προοπτική αξιοποίηση του ενεργειακού αυτού πλούτου μας κάνει να προσβλέπουμε σε καλύτερες ημέρες.»