Περιπτώσεις απαλλοτρίωσης

Για σκοπούς δημόσιας ωφέλειας μπορεί οποιαδήποτε ιδιοκτησία αναγκαστικά να απαλλοτριωθεί σύμφωνα με το Άρθρο 23 του Συντάγματος και το Αρ. 15/62 του Περί Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης Νόμου.
Απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας μπορεί να ζητηθεί από την Δημοκρατία, την Δημοτική Αρχή, την Κοινοτική Συνέλευση και τέλος το Νομικό Πρόσωπο δημόσιου δικαίου ή Οργανισμός κοινής ωφέλειας στον οποίον παραχωρείται δικαίωμα απαλλοτρίωσης με Νόμο.
Η Αρχή από την οποία ζητείται η απαλλοτρίωση, αφού πρώτα γίνει η έγκριση της, τότε ακολουθούν τα επόμενα βήματα ως εξής:
•Πρέπει πρώτα να κοινοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Απαλλοτρίωση και το σκοπό αυτής • Ακολούθως ενημερώνει με αντίγραφο τον κάτοχο της εν λόγω ιδιοκτησίας .Εάν για οποιοδήποτε λόγω δεν  είναι δυνατή η ενημέρωση του ατόμου αυτού με το αντίγραφο επειδή δεν ανευρέθηκε, τότε γίνεται η ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης του εν λόγω ακινήτου σε δύο καθημερινές εφημερίδες τουλάχιστο.
•Αφού γίνει η ενημέρωση στον κάτοχο της ιδιοκτησίας, καλείται να υποβάλει ένσταση σε περίοδο 30 ημερών από την ημέρα της απόφασης.
•Αφού εξεταστούν οι ενστάσεις εντός ενός χρόνου, από την ημέρα που κοινοποιήθηκε η Απαλλοτρίωση του εν λόγω ακινήτου, με την κοινοποίηση του σχετικού Διατάγματος Απαλλοτρίωσης η απαλλοτρίωση θα πρέπει να επικυρωθεί, διαφορετικά η εξέλιξη της απαλλοτρίωσης μένει στάσιμη.
•η Αρχή η οποία έχει υποβάλλει την απαλλοτρίωση του ακινήτου, σε περίοδο δεκατεσσάρων μηνών από την ημέρα κοινοποίησης της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης θα πρέπει να ενημερώσει γραπτός το ύψος της αποζημίωσης.
Αφού δοθεί η προσφορά, τα ενδιαφερόμενα πρόσωμα μπορούν να ενεργήσουν ως εξής:
•Να αποδεχθεί την προσφορά για να ικανοποίηση όλες τις απαιτήσεις που έχει σχετικά με την απαλλοτρίωση.
•Με επιφύλαξη να αποδεχθεί την προσφορά, και έτσι η ιδιοκτησία περνά στην Αρχή που κατέθεσαν την απαλλοτρίωση και ο κάτοχος της ιδιοκτησίας έχει το δικαίωμα να αποταθεί στο Δικαστήριο μέσα σε 75 μέρες από την ημερομηνία που αποδέχεται την αποζημίωση.
•Και τέλος να μην αποδεχθεί την αποζημίωση, οδηγώντας έτσι την Αρχή που κατέθεσε την Απαλλοτρίωση να αποταθεί η ίδια στο Δικαστήριο για να καθορίσει αυτό την αποζημίωση.
Αποζημίωση
Το ποσό της αποζημίωσης που θα δοθεί στον ιδιοκτήτη του ακινήτου εάν απαλλοτριώνεται ολόκληρο το ακίνητο, υπολογίζεται  βάση την αγοραία αξία που έχει το ακίνητο κατά την ημερομηνία της δημοσίευσης της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης ενώ σε περίπτωση που απαλλοτριώνεται μέρος του ακινήτου αυτού, τότε η αποζημίωση υπολογίζεται στην αγοραία αξία του μεριδίου του ακινήτου. Στην αγοραία αξία του υπολοίπου δε προστίθεται οποιοδήποτε ποσό μείωσης και αφαιρείται οποιοδήποτε ποσό που δίνει μεγαλύτερη αξία από την αγοραία αξία του ακινήτου.
 Η αποζημίωση που δίδετε  λόγω απαλλοτρίωσης περιλαμβάνει και το κόστος οποιασδήποτε ζημιάς προκληθεί λόγω της απαλλοτρίωσης.
Ο τόκος που προστίθεται στην αποζημίωσης κατά την ημερομηνία της Γνωστοποίησης Απαλλοτρίωσης είναι 9%.

www.gp-lazarou.com

Δειτε Επισης

Η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Οι επενδυτικές ευκαιρίες για την Κύπρο και οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη
Ανασκόπηση της αγοράς υδρογόνου στην Ε.Ε.
Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF