Στουρνάρας: Το 2013 θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας
07:47 - 20 Δεκεμβρίου 2012
Το ερχόμενο έτος θα είναι η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμά σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.
Κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για χρονιά που «θα φτιάξει ή θα σπάσει» το μέλλον της χώρας, προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ακόμα το «πιθανό ρίσκο» εξόδου από τη νομισματική ένωση. Προσθέτει όμως ότι αν η χώρα τηρήσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα θα τα καταφέρει το 2013.
Όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το άσχημο σενάριο για το επόμενο έτος θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν το πολιτικό σύστημα έβρισκε την κατάσταση πολύ δύσκολη για να τη χειριστεί, αναφερόμενος στον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής απέναντι στη λιτότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού. Λέει πάντως ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χρόνο για να καταρτίσει σχέδια, κάτι που συνιστά πολυτέλεια.
«Αυτό που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είναι αναγκαίο αλλά όχι επαρκές για την επίτευξη μόνιμης λύσης για την Ελλάδα. Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή», τονίζει ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών. Επισημαίνει ότι το 2013 θα καταβληθεί άνευ προηγουμένου προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην επίτευξη αυστηρών στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις και στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην προσέλκυση επενδύσεων.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι υπάρχει χρόνος αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει σωστά, με συνομιλίες με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα. «Η τρόικα μας έχει δώσει ήδη πολύ υλικό», λέει ο υπουργός που προσθέτει ότι η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται μόνο στην πλούσια ελίτ. «Η φοροδιαφυγή είναι παντού: στην κορυφή, στη μέση, παντού», λέει ο υπουργός και προσθέτει ότι πέρυσι ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας λέει επίσης ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου του, του ΣΔΟΕ και της δικαιοσύνης θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παραλάβουν το νέο αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ με Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο που θα γίνει αυτό.
Τονίζεται επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει την εποπτεία της προόδου του πρώτου δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης της Ελλάδας, με τη βοήθεια του Υπουργού Ανάπτυξης και ελληνικών οικονομικών δεξαμενών σκέψης. «Πρέπει να καταρτίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας και τρόπων χρηματοδότησής τους, που θα αποτελεί τη συμβολή της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της τρόικα», λέει ο κ. Στουρνάρας.
Χαρακτηρίζει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους, παρά την αντίδραση συντεχνιών και αντιμνημονιακών πολιτικών κομμάτων. Κάνει λόγο για ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου στο δρόμο προς την ανάκαμψη, αλλά προειδοποιεί ότι ακόμα ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας και της αναπόφευκτης εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων έναντι των διεθνών πιστωτών.
Μιλώντας για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Στουρνάρας προβλέπει ανατροπή της κατάστασης το τελευταίο τρίμηνο του 2013 και περιορισμένη ανάπτυξη το 2014. «Θα διαφαίνεται ένα φως στο τέλος του επόμενου έτους», αναφέρει ενδεικτικά. Μέχρι τότε όμως «θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά… αλλά αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, μειώσουμε το έλλειμμα του προϋπολογισμού και επίσης ολοκληρώσουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, το 2014 και το 2015 θα είναι πολύ ευκολότερα».
Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι η εισροή των χρημάτων από τα δάνεια διάσωσης θα ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα σταθεροποιήσει τον τομέα και θα ενθαρρύνει τους καταθέτες να επιστρέψουν δισεκατομμύρια ευρώ που «κρατούν κάτω από το στρώμα» στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποπληρώσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια σε οφειλές προς προμηθευτές του δημοσίου. Προσθέτει ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να προσελκύσουν ρευστότητα από τη χονδρική αγορά και να επαναρχίσουν την έκδοση δανείων.
Τονίζει τέλος ότι θεωρεί την παρούσα κατάσταση ως ευκαιρία: «Ναι, υπάρχουν προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, χωρίς ελλείμματα, με ισορροπημένο προϋπολογισμό και ισορροπημένο ισοζύγιο».