Εurogroup: Πράσινο φως για τη νέα δόση της Ελλάδας
17:47 - 13 Δεκεμβρίου 2012
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ καθόρισαν και το χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας μέχρι το Μάρτιο του 2013, όπου το συνολικό ποσό που θα εκταμιευθεί θα φτάσει τα 49,1 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3,4 δισ. ευρώ θα είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ.
Πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, οι εταίροι επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις της 26ης Νοεμβρίου για πρόσθετα μέτρα μείωσης του δημόσιου χρέους, όπως η αύξηση της κοινοτικής συγχρηματοδότησης 95% των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020, ενώ διαβεβαιώνουν ότι εάν χρειαστεί θα λάβουν και επιπλέον αποφάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου υποχώρηση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή συνεισφορά από τα 34,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν την προσεχή βδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κράτους (θα δοθούν σε ρευστό) και τα 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά του δημόσιου χρέους που ολοκληρώθηκε στην αρχή της βδομάδας.
Σχετικά με τα 14,8 δισ. ευρώ, η απόφαση προβλέπει ότι θα δοθούν σε μικρότερες δόσεις εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ σε τρεις δόσεις θα δοθούν 7,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κράτους. Η πρώτη θα δοθεί τον Ιανουάριο (2 δισ. ευρώ), η δεύτερη το Φεβρουάριο (2,8 δισ. ευρώ) και η τρίτη το Μάρτιο (2,8 δισ. ευρώ).
Για τα χρήματα που θα δοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013, τόσο ο Πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Αντιπρόδρος Όλι Ρεν διευκρίνισαν ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίαση οι υπουργοί οικονομικών αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι το Eurogroup καλωσορίζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, που θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ.
Οπως επισημαίνεται η επαναγορά μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup (26-27 Νοεμβρίου) και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει η δήλωση.
Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. «Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η δήλωση.
Σε δηλώσεις αμέσως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας επανέρχεται σε τροχιά και ότι θα παραμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν τα έβαλε με όσους παρίσταναν τους προφήτες τους τελευταίους μήνες προβλέποντας την καταστροφή της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη διάλυση της Ευρωζώνης».Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι είναι δύσκολοι καιροί για τους Έλληνες πολίτες, διαμηνύοντας πως «η ΕΕ είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους».