Powered by

Περαιτέρω νομισματική χαλάρωση στην Τουρκία

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Erdem Basci, άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για να μειώσει την ισχύ της λίρας και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, αφού η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν στο γ΄ τρίμηνο.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Αττάλεια, ο Basci δήλωσε ότι «θα ήταν κατάλληλες μια ήπια μείωση του βασικού επιτοκίου και του διατραπεζικού επιτοκίου».

Ο Basci πρόσθεσε ότι η τουρκική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 4% το 2013, ύστερα από το 3% (περίπου) που αναμένεται φέτος. Δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε την οικονομική ανάπτυξη και η κεντρική τράπεζα έχει ελαφρύνει το κόστος της χρηματοδότησης για τις τράπεζες από τον Ιούλιο. Ο Basci προέβλεψε ότι η εγχώρια ζήτηση θα ανακάμψει το επόμενο έτος και θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, μαζί με την αύξηση των εξαγωγών.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Τουρκίας επιβραδύνθηκε στο 1,6% στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,6%, και σηματοδοτεί το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης από το 2009, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί 4,7%.

Στην προσπάθεια να υποστηρίξει την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να μειώνει το διατραπεζικό επιτόκιο χορηγήσεων το Σεπτέμβριο, που τώρα διαμορφώνεται στο 9% (το Νοέμβριο). Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει επίσης το μέσο κόστος δανεισμού σε λιγότερο από το 5,75% μέχρι το Νοέμβριο, από το 10,2% τον Ιούνιο.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα στηρίξουν τη ζήτηση χρυσού το 2025
Η Ε.Ε. ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ-Τι συζήτησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου
Ευρωζώνη: Επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά τη δίμηνη συρρίκνωση
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο χρυσός-Νέα ιστορικά υψηλά
Politico: Πόσο εφικτό είναι να κερδίσει ο Τραμπ τους εμπορικούς του πολέμους;
Οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας αλλάζουν τις παγκόσμιες ροές LNG
DBRS: Καμπανάκι για σημαντικό οικονομικό σοκ από τον πρώτο γύρο των δασμών Τραμπ
Χρυσός: Νέο ιστορικό υψηλό μετά την ανταλλαγή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Τι σημαίνει η προσωρινή αναστολή των δασμών Τραμπ-Θα γλιτώσει η Ευρώπη και ο κόσμος έναν εμπορικό πόλεμο;
UBS: Γιατί ο Τραμπ θα επιβάλει σίγουρα δασμούς στην Ευρωζώνη