Powered by

Σε απεργιακό κλοιό 48 ωρών η Ελλάδα

 Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από την Τρίτη (6 Nοεμβρίου) η Ελλάδα, λόγω της 48ωρης απεργίας που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εναντίον του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο το βράδυ.

Η εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκίνησε χθες, με την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανεργατική απεργία για σήμερα και αύριο, με αίτημα, όπως αναφέρουν στις αποφάσεις τους, "την ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων που δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εκτινάσσουν την ανεργία". Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν, από χθες, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ, ενώ κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη τα φαρμακεία. Σοβαρά θα είναι σήμερα τα προβλήματα στις μετακινήσεις, λόγω των απεργιών των μέσων μαζικής μεταφοράς, που κατεβάζουν χειρόφρενο στο σύνολό τους. Τόσο τα μέσα σταθερής τροχιάς, όσο και τα λεωφορεία και τρόλεϊ αλλά και τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν.

Ειδικότερα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν το μετρό, ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ), το τραμ, ο ΟΣΕ και ο Προαστιακός, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ενώ 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πραγματοποιούν τα ταξί. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη. Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας , ενώ αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και ακυρώσεις πτήσεων. Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε η ΓΕΝΟΠ, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους "αυτή τη φορά να μη γυρίσουν την πλάτη στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ". Τη συμμετοχή του κλάδου των τραπεζοϋπαλλήλων στην 48ωρη απεργία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Οι εισαγγελείς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι δικηγόροι αποφάσισαν την πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους έως την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου.

Για σήμερα έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για αύριο, Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους δουλειάς. Από το Μάιο του 2010, οπότε προωθήθηκε το πρώτο μνημόνιο, τα συνδικάτα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 25 μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γενικές απεργίες.

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής