Τουρισμός στο Λονδίνο εν μέσω τρόικας και μέτρων

Η καλή χρονιά του 2012 οδεύει προς το τέλος της με τα έσοδα και τις αφίξεις να είναι σε επίπεδα που θυμίζουν τη χρυσή πενταετία 2001 με 2005, με τον αριθμό των τουριστών να ξεπερνά το 1,5 εκ. άτομα και τα τουριστικά έσοδα να κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Πλέον το μεγάλο στοίχημα αφορά το 2013, αφού εάν επιτευχθεί νέα ενίσχυση στις τουριστικές επιδόσεις θα δημιουργηθεί σοβαρή προοπτική για τον τόπο, αφού και το 2011 και το 2012 ήταν καλές χρονιές εν μέσω –μάλιστα- ιδιαίτερα αρνητικών συνθηκών στην κυπριακή οικονομία.

Οι τουριστικοί φορείς του τόπου βρίσκονται στο Λονδίνο για την τουριστική έκθεση World Travel Market, η οποί αποτελεί μία εκ των τριών σημαντικότερη παγκοσμίως και βεβαίως την πλέον σημαντική για την Κύπρο. Στη συγκεκριμένη έκθεση οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI και η Thomas Cook επιδεικνύουν τις προθέσεις τους για πακέτα διαμονής της επόμενης χρονιάς. Αυτή η διαδικασία αποτελεί και μία σοβαρή ένδειξη για το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός του επόμενου έτους.

Με τον αέρα της φετινής, καλής χρονιάς, ΚΟΤ, επαγγελματικοί σύνδεσμοι, ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς από τις διάφορες επαρχίες της Κύπρου βρίσκονται στο Travel Market, προκειμένου να προωθήσουν τουριστικό προϊόν της Κύπρου. Μάλιστα από πέρσι ο ΚΟΤ συμμετέχει με καινούργια, αναβαθμισμένα περίπτερα ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες εκθέσεις όπως Λονδίνου, Μόσχας και Βερολίνου και όχι στις μικρές, περιφερειακές εκθέσεις.

Οι τράπεζες σφίγγουν τον κλοιό
Πάντως, παρά τα καλά αποτελέσματα και τις εισπράξεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις του τόπου έντονες είναι οι πιέσεις από την ευρύτερη οικονομική συγκυρία, αφού οι τράπεζες αφενός δεν δίνουν δάνεια και αφετέρου ασκούν πιέσεις για αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών.

Ξενοδόχοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε τονίζουν πως η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη αφού τα μέτρα της τρόικας θα επηρεάσουν και άμεσα και έμμεσα τον κυπριακό τουρισμό. Οι φορολογίες θα αυξήσουν και το κόστος διαμονής στα ξενοδοχεία καθώς και τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχειακών μονάδων. Την ίδια ώρα οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τόπου είναι επιφορτισμένες με το μεγάλο κόστος για ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Δειτε Επισης

Στη Δέσποινα Παναγιώτου-Θεοδοσίου το βραβείο Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: The Shipping Forecast
Αντώνης Ρέμος-Ελένη Φουρέιρα: H συναυλία της χρονιάς στις 15 Ιουνίου στο Nammos Limassol
Πάνος Πέτρου: Αυτοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι για διασφάλιση της ποιότητας στο ΓεΣΥ
Peter Moll: Οι υπηρεσίες cloud αλλάζουν τον τομέα της υγείας
Ξεκινά ο κύκλος δωρεάν διαδικτυακών εκπαιδεύσεων του #YouthEmpowered της Coca-Cola HBC Κύπρου
Ο αντιπρόεδρος του ΠΔΣ Νικόλας Τσαρδελλής μέλος της επιτροπής οικονομικών θεμάτων του CCBE
Εννέα καταξιωμένες σχεδιάστριες μόδας παρουσιάζουν μια σύγχρονη απόδοση της παραδοσιακής κυπριακής ενδυμασίας
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά