Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Το παρόν άρθρο θα προσπαθήσει να μην έχει το επίπεδο στο οποίο επέλεξαν να σταθούν ο Δήμαρχος Πάφου, κύριος Σάββας Βέργας μαζί με το δεκαεννιαμελές Δημοτικό Συμβούλιο του, το οποίο τελευταίως μας έχει συνηθίσει σε τσιρκοειδείς παραστάσεις.  Η συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης (27 Νοεμβρίου) αν ήταν πίνακας θα τον είχε ζωγραφίσει ο Καταλανός Σαλβαδόρ Νταλί.

Από τους Καταλανούς θα ξεκινήσω, που την περασμένη εβδομάδα έφεραν τα πάνω κάτω και έβαλαν στο Καταλανικό Κοινοβούλιο ένα περιθωριακό κόμμα που απαρτίζεται από εθελοντές. Ένα κόμμα που τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς καν κομματική δομή διείσδυσε στον κοινωνικό ιστό της ταλαιπωρημένης οικονομικά καταλανικής κοινωνίας και από το περιθώριο πέρασε με τρεις αντιπροσώπους στην καταλανική κοινωνική βουλή. Αυτό είναι προειδοποίηση προς τα κόμματα και τους σκύλους φύλακες τους, ότι οι εθελοντές δεν θα μείνουν άπραγοι.

Όταν η Πάφος ξεκίνησε τον δρόμο προς την ΠΠΕ 2017 απλοί άνθρωποι που δεν είχαν κανένα οικονομικό όφελος, με γνώμονα και στόχο το καλύτερο αύριο για την επαρχία Πάφου, δώσαμε ανιδιοτελώς χρόνο, χρήμα (ο χρόνος είναι για όλους χρήμα), προσωπικές σχέσεις και πάνω από όλα όραμα και όρεξη, όχι για να βιώνουμε πολιτικά έκτροπα σαν αυτά που είδαμε στην συνεδρία της 27ης Νοεμβρίου 2012.

Απαξιώ να σχολιάσω οτιδήποτε έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση και δηλώνω  απερίφραστα ότι έχω χάσει κάθε ίχνος σεβασμού προς όλους τους αιρετούς θεσμούς της πόλης γιατί έχουν αποδειχτεί αιρετικοί.

Ως εθελοντής, ως Παφίτης και πάνω από όλα ως προβληματισμένος Ευρωπαίος πολίτης θέτω ανοιχτά τα τρία πιο κάτω σημεία:

1) Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου με πρώτο το Δήμαρχο, κύριο Σάββα Βέργα, δούλεψε έτσι ώστε η Πάφος να πάρει το χρίσμα της ΠΠΕ 2017.  Δούλεψε σε πολιτικό, τεχνοκρατικό ακόμα και παρασκηνιακό επίπεδο και για αυτό τους συγχαίρω. Όμως αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να “κοτσιανιάζουν” τον θεσμό και να θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους έγκυρους αντιπροσώπους του θεσμού.  Εάν είχαν “τσίπα αντροπής” αντί να συζητούν την ίδρυση της εταιρίας Πάφος 2017 από το Δήμο Πάφου, έπρεπε να έχουν συμφωνήσει την ΣΥΝΙΔΡΥΣΗ της εταιρίας με όλους όσους δηλαδή υπέγραψαν το “γέρημον το μπιτ μπούκ”.  Όσο και αν οι Γερμανοί σύμβουλοι τους (στους οποίους θα αναφερθώ πιο κάτω) λένε ότι το μπιτ μπούκ δεν είναι το ευαγγέλιο, εγώ λέω ότι το μπιτ μπούκ θα πρέπει να είναι το ευαγγέλιο για να έχουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι να ακολουθήσουμε (μπιτ μπούκ = τελική πρόταση της Πάφου που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από τη κριτική επιτροπή).

Εάν τώρα οι υπόλοιποι δήμοι της επαρχίας, και δεν περιλαμβάνω τη Γεροσκήπου που δήλωσε κατηγορηματικά ότι θέλει να συμμετάσχει, έχουν εκφράσει παρασκηνιακά την επιθυμία τους να μην συμμετέχουν τότε αυτοί οι Δήμαρχοι προδίδουν την ψήφο των δημοτών τους γιατί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές όλοι χρησιμοποίησαν την ΠΠΕ 2017 για να μας ξεγελάσουν. Η άποψη μου είναι πως τους δημότες για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν πρέπει να τους δεσμεύει μόνο ο Δήμαρχος τους. Πρέπει όλοι να σταθούν κύριοι στο λόγο τους και να συνιδρύσουν το Πάφος 2017.  

2) Οι Γερμανοί σύμβουλοι. Παρακαλώ όπως κάποιος Γερμανόφωνος συμπολίτης μου μεταφράσει τα πιο κάτω και τους τα αποστείλει, έτσι ώστε να αναιρεθεί ο μύθος του «αν μας ακούσουν οι Γερμανοί τότε θα φύγουν». Και εξηγούμαι. Η εν λόγω εταιρία όπως είπε ο συνιδρυτής της, σε άλλη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η δεύτερη δουλειά καθηγητών πανεπιστημίων και άλλων τεχνοκρατών οι οποίοι μετά την επιτυχία του Essen 2010 συμφώνησαν να συμβουλεύουν έναντι αμοιβής τις διάφορες πόλεις που επιθυμούν να γίνουν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.  Σκοπός θεμιτός και κατανοητός αφού είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά όπου αυτού του είδους οι υπηρεσίες είναι αναγκαίες και χρήσιμες.

Αυτό όμως δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να «σατραπίζουν και να συνωμοτούν» για πράγματα τα οποία μπορεί να κρίνουν το μέλλον της επαρχίας μας. Η δουλειά των συμβούλων κρέμεται από τα συμβόλαια που υπογράφουν με τις διάφορες πόλεις, δηλαδή, με τους διάφορους “Σάββες Βέργες” και τα δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ευρώπη. Είναι δυνατό δηλαδή να χαλούν χατίρι στους πελάτες τους; Και εγώ Σύμβουλος Επιχειρήσεων είμαι και για να διατηρήσω ένα συμβόλαιο με κάποιο πελάτη μου πολλές φορές πρέπει να του κάνω το χατίρι για να τον πείσω, άλλες όμως του λέω την αλήθεια και τον καθοδηγώ αν και αυτό πολλές φορές με φέρνει σε ρήξη με τον πελάτη μου και τον κακοκαρδίζω. Είναι προτιμότερο να κακοκαρδιστεί μια φορά παρά το τελικό αποτέλεσμα να είναι καταστροφικό. Το συμβόλαιο της ACULTOS δεν είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή και αν είναι, παρακαλώ το Δημοτικό Γραμματέα να το δημοσιοποιήσει πάραυτα, με όλους τους όρους του και μεταφρασμένο επίσημα για να το διαβάσουν όλοι οι πολίτες αφού κάθε δύο λέξεις το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρεται στους “Γερμανούς Συμβούλους μας”.  

Οι Γερμανοί λοιπόν Σύμβουλοι τους, αφού ήρθαν στην Πάφο και ζητούν τα λεφτά του Πάφιου φορολογούμενου να υποστούν και την Παφιακή νοοτροπία και το Παφιακό έλεγχο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το παφιακό πενταετές συμβόλαιο για την εκπόνηση του έργου.  Αν δε τους αρέσει θα τους παρακαλέσουμε να μας αδειάζουν τη γωνιά γιατί όπως λέμε στο χωριό μου “έχει και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια”. Ich wünsche Ihnen eine gute Reise.  

3) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πάφος 2017 δεν θα είναι το όργανο που θα εκπονήσει τα έργα στους διάφορους δήμους αλλά θα είναι εκείνο το όργανο που θα απαιτήσει να γίνουν τα έργα, έτσι ώστε τα υποσχόμενα στο “γέρημον το μπιτ μπούκ” να γίνουν πραγματικότητα. Δηλαδή, πρέπει να απαρτίζεται από τεχνοκράτες, ανθρώπους της τέχνης και να συντονίζεται από μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που να μπορεί να πείσει Ευρωπαίους αλλά κυρίως να πείσει τους χορηγούς να επενδύσουν στη Πάφο. Παραδείγματα πάρα πολλά στα οποία δεν θα αναφερθώ καν αφού σε αυτά αναφέρθηκαν αρχικά οι Γερμανοί Σύμβουλοι τους…

Κλείνοντας θα παρακαλούσα όσοι συμφωνούν μαζί μου να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να βρεθούμε όλοι μαζί στη Πλατεία της Στήλης 28ης Οκτωβρίου ώστε να δώσουμε δυναμικά το παρών μας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσοι δεν συμφωνούν μαζί μου παρακαλώ μην σηκωθείτε από τον καναπέ σας γιατί έξω κάνει κρύο.

Πέτρος Μαύρος, Εθελοντής Πάφος 2017

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;