FIABCI: Οι υψηλές φορολογίες "σκοτώνουν" τα ακίνητα

Ανακοίνωση σχετικά με τις φορολογίες που προωθούνται σχετικά με την αγορά ακινήτων εξέδωσε η Ομοσπονδία Κτηματικών Επαγγελμάτων, FIABCI, εκφράζοντας τις ανησυχίες της. Μάλιστα η Ομοσπονδία τονίζει ότι ήδη το real estate έχει δεχθεί σοβαρά πλήγματα και πως συγκεκριμένα φορλογικά μέτρα θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη κακή εικόνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIABCI
Παρακολουθούμε με αγωνία τις κινήσεις που μεθοδεύονται προς την κατεύθυνση της φορολόγησης των ακινήτων. Είναι πεποίθησή μας ότι τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα θα πλήξουν περαιτέρω την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα έναν από τους κύριους πυλώνες της, τον τομέα των ακινήτων, ο οποίος έχει ήδη πληγεί όσο κανένας άλλος κλάδος οικονομικής δραστηριότητας.

Συμφωνούμε με τη μείωση του αφορολόγητου από €120,000 σε €40,000, αλλά εισηγούμαστε ο συντελεστής φορολόγησης να μην υπερβαίνει το 8‰. Επιπρόσθετα, η φορολογία αυτή πρέπει να βασίζεται στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά (δηλαδή το κάθε ακίνητο να έχει τη δική του φορολογία).

Η επιβολή ψηλών συντελεστών φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι καταστροφική για τον κλάδο. Ήδη αρκετές εταιρείες ανάπτυξης γης είναι αντιμέτωπες με την κάθετη μείωση της αξίας της γης που διαθέτουν προς ανάπτυξη ενώ παράλληλα αδυνατούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση προγραμματισμένων έργων ανάπτυξης λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης χρηματοδότησης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Με τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, θα τους ζητείται να πληρώνουν τεράστια ποσά υπό μορφή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να οδηγηθούν σε κλείσιμο και η ανεργία στον τόπο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η αγορά ακινήτων χρειάζεται κίνητρα για να ανακάμψει και κυρίως προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των επενδύσεων, της απλοποίησης των διαδικασιών και της προσέλκυσης ξένων αγοραστών και όχι πρόσθετες φορολογίες. Επιβάλλεται να αποφευχθούν οι βεβιασμένες και εύκολες λύσεις, για να μπορέσει ο τομέας των ακινήτων να γίνει ξανά η κινητήριος δύναμη της κυπριακής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στο κράτος, θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και ενισχύοντας την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις από το εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους