Eurogroup: Τελική συμφωνία για Ελλάδα
07:41 - 27 Νοεμβρίου 2012
Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις διάρκειας 12 ωρών, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες την Τρίτη σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς και μια σειρά μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Ειδικότερα, η επόμενη δόση θα καταβληθεί στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ η απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως η σημερινή συμφωνία επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια επτά χωρών της Ευρωζώνης. Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,4 θα δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ σε τρεις μικρές δόσεις εντός τους πρώτου τριμήνου του 2013.
Οπως προκύπτει από τη συμφωνία, τα μέτρα που θα ληφθούν από τους εταίρους θα οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ, που αποτελούσε και την προϋπόθεση που είχε θέσει το ΔΝΤ προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει της Ελλάδας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το χρέος θα υποχωρήσει το 2020 στο 124% του ΑΕΠ, ενώ αρχικά το ΔΝΤ ζητούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ.
Η μείωση θα προέλθει από μια σειρά συντονισμένες δράσεις στις οποίες συμφώνησαν οι Υπουργοί Οικονομικών.
Ειδικότερα μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης, από τις 150 στις 50 μονάδες, το επιτόκιο που ισχύει για τα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Προβλέπεται επίσης περαιτέρω μείωση όταν η Ελλάδα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μνημονικές χώρες, δηλαδή Πορτογαλία και Ιρλανδία δεν θα συμμετάσχουν στη μείωση.
Επίσης μειώνεται κατά 10 μονάδες βάσης το κόστος της προμήθειας που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επεκτείνεται η αποπληρωμή των διμερών δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το ΕΤΧΣ για 15 χρόνια, ενώ «παγώνει» η καταβολή τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια αυτά κατά 10 χρόνια.
Με δάνειο των εταίρων η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγορά ομολόγων θα γίνει με ανώτατη τιμή όχι μεγαλύτερη από την αξία που είχαν στην αγορά στις 23 Νοεμβρίου. Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ανταλλαγή, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος το απόρρητο των χρηματαγορών, ενώ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει ανταλλαγή, το βέβαιο είναι πως αυτή θα γίνει άμεσα. Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν σήμερα ομόλογα αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες κρατών μελών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τους τόκους από το 2013.
Αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι «χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία και θα μειώσει την αβεβαιότητα, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξήρε εκ νέου κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και υπενθύμισε τους μηχανισμούς ελέγχου και τους αυτόματους σταθεροποιητές που καλύπτουν τις τυχόν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την εκταμίευση των χρημάτων που αναλογούν στο Ταμείο από την επόμενη δόση, μόνο αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς το Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup χαιρετίζει την επικαιροποιημένη εκτίμηση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα ευρύ σύνολο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό για το 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.
Το Eurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει όρους που υιοθέτησε η Ελλάδα για νέα μέσα με στόχο τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος, ιδίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για τη διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Η Ελλάδα έχει επίσης λάβει μέτρα για τον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και τα πρωτογενή πλεονάσματα σε αυτόν το λογαριασμό, για την κάλυψη του χρέους, αυτά θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση. Θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και θα παρέχει πλήρη εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφορίες σχετικά με συναλλαγές του ξεχωριστού λογαριασμό.
Το Εurogroup επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για την δέσμευσή τους στο πρόγραμμα προσαρμογής και επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες.
Το Eurogroup σημείωσε ότι οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2012, όταν το δεύτερο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, κυρίως λόγω επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες θα μειώσουν το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του, ώστε να διευκολυνθεί η σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια προς την Ελλάδα , εφόσον είναι αναγκαίο, για επίτευξη περαιτέρω αξιόπιστης και διατηρήσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται επίσης η δέσμευση του Εurogroup, στις 21 Φεβρουαρίου 2012, για την παροχή επαρκούς υποστήριξη προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, μέχρι να έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η Ελλάδα να συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.