Powered by

Χαρούμενη η Λαγκάρντ για την πορεία της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι και πάλι "στο δρόμο για ένα βιώσιμο χρέος" δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήθελε να διασφαλίσει ότι η ζώνη του ευρώ θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να βάλει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ως προς το χρέος της. Τώρα μπορώ να πω ότι αυτό έχει γίνει", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. "Ηταν επίπονη, εποικοδομητική, και συλλογική προσπάθεια", δήλωσε επίσης η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν (...) μια σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές", επισήμανε η κ. Λαγκάρντ, η οποία χαιρέτησε επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων να φέρουν στο 110% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2022, το οποίο απειλεί να φτάσει το 190% το 2014. "Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση του χρέους με δεδομένη την τρέχουσα πορεία του", συμπλήρωσε.

Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, σε συμφωνία σχετικά με τους τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Μετά από συνεδρίαση 12 ωρών, συμφωνήθηκε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, έναντι του αρχικού στόχου του 120% που υποστήριζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για να επιτευχθεί αυτό, συμφωνήθηκε μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς από την Ελλάδα μέρους του χρέους της, της μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα, και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων. Επίσης ένα τμήμα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ θα επιστραφούν έμμεσα στην Ελλάδα.

Δειτε Επισης

Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά
Κρ. Γκεοργκίεβα: Εντυπωσιακή η πορεία της ελληνικής οικονομίας-«Από ελλείμματα, πλέον έχουμε πλεόνασμα»
Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024