Πολιτικό παιχνίδι πίσω από το θρίλερ

Τους άφησε μια μέρα να τσουρουφλιστούν από τα νεύρα και έπειτα να παγώσουν από τον πανικό της ανυπαρξίας σχεδίου β’. Στη συνέχεια προχώρησε σε συμφωνία με την τρόικα και εξέθεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις που έκαναν προηγουμένως.

Έτσι μπορεί να περιγραφεί το πλάνο δράσης Χριστόφια τις τελευταίες 48 ώρες πριν την τελική κατάληξη με την τρόικα. Και φυσικά δεν έγινε αναστροφή του κλίματος και στην εξέλιξη των επαφών μεταξύ Κύπρου και τρόικας σε μόνο μερικές ώρες, ωστόσο, φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ προχώρησε τις διαδικασίες του έχοντας εμπιστοσύνη στον υπό εξέλιξη διάλογο ότι τελικά θα ολοκληρωθεί, αφήνοντας παράλληλα τα άλλα κόμματα να "βράζουν".

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πλάσαρε αρνητικά μηνύματα στην αντιπολίτευση προκειμένου να κερδίσει σε πολιτικό επίπεδο από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Εκεί που όλος ο κόσμος αγχωνόταν για το τί θα γίνει με τα μέτρα της τρόικας, πόσο από τον μισθό του θα απολέσει και που θα οδηγηθεί ο τόπος γενικά έφτασε να νιώθει τελικώς ανακουφισμένος στο άκουσμα συμφωνίας με τους δανειστές.

Αυτό κι αν ήταν επιτυχία για το ΑΚΕΛ, αφού τόσο για το ίδιο το κόμμα όσο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι επαφές με την τρόικα αλλά και η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης ευρύτερα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Πάντως, αφήνοντας τις εξελίξεις να τρέξουν την υστάτη μόνο να κερδίσει έχει σε επικοινωνιακό και κατ’ επέκταση πολιτικό πλαίσιο.

Πάντως, υπάρχει σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διαπραγμάτευση που μάλλον αναπάντητα θα μείνουν. Ορισμένα από αυτά είναι: Ποιες ήταν τελικά οι θέσεις της τρόικας για το φυσικό αέριο; Υπήρξε σκληρή στάση απέναντι στα εργασιακά και αν ναι πόσο και σε ποια ζητήματα; Ποια είναι η θέση των δανειστών για το όριο συνταξιοδότησης και τελικά πότε ενημέρωσε η τρόικα για τις θέσεις και παίρναμε ότι διέρρεε η κυβέρνηση ως δεδομένη θέση της τρόικας;

"Έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου να δεχτούν οι δανειστές μας πολλές από τις προτάσεις που αποτελούσαν αγκάθια" λέει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το όνομα του Διοικητή έπαιξε ως πρωταγωνιστή κατά τις τελευταίες διαπργαματεύσεις. Το σημαντικό δεν είναι πάντως εάν όλα αυτά ευσταθούν αλλά πραγματικά οι όροι που θα δούμε να είναι υποφερτοί. Σύντομα θα δούμε ποιοι είναι αυτοί οι όροι.

Όπως και να έχει το θέμα είναι σημαντικό για την Κύπρο να μπει επιτέλους σε μια μνημονιακή κατάσταση, προκειμένου να σταματήσει η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, να μπει ο τόπος στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανασύνταξης και επιτέλους να ξέρουμε ποια είναι τα μέτρα, τι αντίκτυπο έχουν στον καθένα μας και να κινηθούμε όλοι βάσει αυτών και ελπίζουμε μόνο να μην προκύψουν περαιτέρω ανάγκες και να αναγκαστούμε σε λήψη δεύτερου και τρίτου μνημονίου.

Υ.Γ. Σε προηγούμενο άρθρο πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για τη φράση: "Ευτυχώς η τρόικα είναι εδώ". Δεν χαίρομαι που η τρόικα επιβάλλει σκληρούς όρους για τους εργαζομένους, ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Χαίρομαι που επιτέλους θα μπει μια τάξη και αυστηρότεροι όροι και διαδικασίες για όλους αυτούς που χειρίζονται ζητήματα που αφορούν τελικώς όλους μας. 
 

 

Δειτε Επισης

Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια
Σημαντικά τα οφέλη για την Κύπρο από τις επενδύσεις στην αεροπορική βιομηχανία