Powered by

Σοβαρές προκλήσεις για την Πορτογαλία βλέπει το ΔΝΤ

 

Η Πορτογαλία εξακολουθεί να παραμένει μία χώρα που αντιμετωπίζει "σημαντικούς" οικονομικούς κινδύνους και η επιτυχία του σχεδίου διεθνούς δανεισμού θα εξαρτηθεί και από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, εκτιμά σε έκθεσή του το ΔΝΤ, την επομένη της θετικής αξιολόγησης που επιφύλαξαν στη Λισαβόνα οι δανειστές της.

"Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι επισφαλείς και οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προκλήσεις παραμένουν", ανέφερε το Ταμείο, προσθέτοντας πως η τύχη της Πορτογαλίας, που βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανεισμού από τον Μάιο του 2011, συνδέεται στενά με την κατάσταση στην ευρωζώνη.

"Η επιτυχία του προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης και από τις μεταρρυθμίσεις που οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι θα θέσουν σε εφαρμογή προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα στην ευρωζώνη", τόνισε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ο κυριότερος "βραχυπρόθεσμος κίνδυνος" με τον οποίον βρίσκεται αντιμέτωπη η Πορτογαλία είναι ότι "η οικονομία ανακάμπτει πολύ αργά ώστε να έχει μία σημαντική επίπτωση στον υψηλό δείκτη ανεργίας και προκαλεί τη μετανάστευση καταρτισμένων εργαζομένων, που είναι δύσκολο να αναστραφεί".

Σύμφωνα με τις στατιστικές, αφότου ξεκίνησε η κρίση στην Πορτογαλία, που προσέφυγε για δανειακή βοήθεια 78 δισεκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ανεργία της να έχει εκτιναχθεί πλέον στο 15,8%, όλο και περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, ενώ εκτιμώνται στους 100.000 οι κάτοικοι που αποδήμησαν σε άλλες χώρες μέσα στο 2011, τάση που προβλέπεται να συνεχισθεί και φέτος.

"Παρά τους δυσμενείς όρους του, το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής ανάταξης παραμένει στην ορθή κατεύθυνση", σημείωσε το ΔΝΤ, ενώ υπενθυμίζει πως οι ευρωπαίοι εταίροι της Πορτογαλίας έχουν συμφωνήσει να της παραχωρήσουν "μία επαρκή βοήθεια" έως ότου μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί μακροπρόθεσμα από τις αγορές-η κυβέρνηση αναμένει να το επιτύχει τον Σεπτέμβριο του 2013, αλλά οικονομικοί αναλυτές θεωρούν το χρονοδιάγραμμα αυτό ανέφικτο.

Δειτε Επισης

Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ
Ράντι Ντούρμπαντ: Oι οργανισμοί μάρκετινγκ προορισμών πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους
ΕΚΤ: Ντε Γκίντος και Νάγκελ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία
Goldman Sachs: Η τιμή του χρυσού θα φτάσει τις $3.000 το 2025
Ισραήλ: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου
Η Βρετανία θέλει να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων