Ακίνητα: H Iσπανία "πολεμά" την Κύπρο

Η Ισπανία σχεδιάζει να προσφέρει βίζα μόνιμης παραμονής σε όσους ξένους αγοραστές εξασφαλίσουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 160 χιλιάδων ευρώ, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «επουλώσει» τη ρημαγμένη από την κρίση αγορά ακινήτων της χώρας.

Πηγή από την ισπανική κυβέρνηση τόνισε ότι η εν λόγω κίνηση στοχεύει σε Κινέζους και Ρώσους επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά ακινήτων της χώρας λόγω του ότι δεν είναι Ευρωπαίοι.

Μάλιστα η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οικονομίες των οποίων επίσης επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση και αναζήτησαν τρόπους τόνωσης των ακινήτων μέσω ευκολιών στις διαδικασίες παραμονής.

Μέχρι σήμερα η Ισπανία εκδίδει βίζες παραμονής στη χώρα μέχρι 90 ημέρες σε πολίτες τρίτων χωρών. Με τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει θα ανοίξει την «πόρτα» παραμονής στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δοθεί, ωστόσο, φαίνεται ότι η Ισπανία προτίθεται να δώσει και τη δυνατότητα εργασίας στη χώρα σε όσους επενδύσουν στην αγορά ακινήτων.

Πάντως, στην Ισπανία έχει ήδη ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος σχετικά με το θέμα και θεωρείται ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα συζητηθεί και στις επίσημες αρχές του κράτους. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι,  κληθείς να απαντήσει επί του ζητήματος τόνισε: «Δεν έχει παρθεί καμία τελική απόφαση και το θέμα θα συζητηθεί. Ήταν σημαντικό για την Ισπανία να μειώσει τα απούλητα ακίνητα και φυσικά όχι στις δυσανάλογες αξίες περασμένων ετών».

Σύμφωνα με στοιχειά της ισπανικής κυβέρνησης υπάρχουν κάπου 700 χιλιάδες απούλητα σπίτια στη χώρα, λόγω της έκρηξης στην αγορά ακινήτων από το 2008 κι έπειτα. Η φούσκα των ακινήτων και τα επακόλουθα της «έκρηξής» της έπληξαν σοβαρά και τον κατασκευαστικό κλάδο, που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ισπανικής οικονομίας, ενώ άφησε εκτεθειμένες τις τράπεζες της χώρας σε «κακά δάνεια».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία θέτοντας το όριο για επένδυση σε ακίνητα στις 300 χιλιάδες προκειμένου να παραχωρήσει άδεια μόνιμης παραμονής σε πολίτες τρίτων χώρων προσπαθεί να δώσει ανάσες στην οικονομία ευρύτερα και στα ακίνητα ειδικότερα.
Πάντως, οι προθέσεις της Ισπανίας μάλλον δεν ευνοούν την Κύπρο αφού το όριο που θέτει η χώρα είναι σχεδόν στο μισό της Κύπρου οπότε αυτομάτως το νησί βρίσκει στον δρόμο της ανάκαμψης ανταγωνιστή και μάλιστα σοβαρό.

Πάντως, η πορεία Κύπρου και Ισπανίας στην κρίση φαίνεται σχεδόν ταυτόσημη αφού η Ισπανία είδε τις τράπεζές της να καταρρέουν λόγω της έκθεσης στην αγορά ακινήτων, η οποία διογκώθηκε στα χρόνια της ανάπτυξης της περασμένης δεκαετίας.
Όσον αφορά την κίνηση της Μαδρίτης σχετικά με τις παραχωρήσεις αδειών παραμονής αξιολογείται –εντός συνόρων- ως ένα πολύ καλό βήμα για οικονομικές ανάσες στη χώρα. Πέρσι, οι πράξεις για ακίνητα στην Ισπανία από ξένους αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το 2010. Οι αγορές από Ρώσους κάλυψαν περίπου το 28% από το σύνολο των «ξένων πράξεων» ενώ οι Κινέζοι κατέλαβαν το 4%.

 

Δειτε Επισης

Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Επαναπροκηρύσσεται τον Ιανουάριο το στεγαστικό σχέδιο χορηγιών για νεαρά ζευγάρια και νέους έως 41 ετών
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Επενδυτική ευκαιρία με μεγάλο γωνιακό οικόπεδο στον Δήμο Λεμεσού από την Altamira Real Estate
Nicosia back to future: Από τα Le Café, Versus και City Plaza, στο 360 και το King’s Gardens
Νέο γραφείο πωλήσεων για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας στη Λεμεσό
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Το μέτρο-εργαλείο που πρέπει να εισαχθεί για αύξηση των οικιστικών μονάδων στην αγορά
Triangle: Επαναπροσδιορίζοντας το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στη Λεμεσό
MHV: Τέταρτο τρίμηνο του 2025 το ξενοδοχείο «The Landmark Νicosia»-Πότε παραδίδονται οι δύο πύργοι
Έναρξη εργασιών για τα οικιστικά έργα «RIA COURT 67 & 68» στη Λάρνακα