Η Δανία καταργεί τον φόρο στα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα

Εν μέσω συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για συνομολόγηση του κυπριακού Μνημονίου ενδιαφέρον προκαλεί δημοσίευμα του BBC σχετικά με φόρο σε προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, ο οποίος αποσύρεται από τη δανέζικη κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τον φόρο στα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Το μέτρο αυτό ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και ήταν ο πρώτος στον κόσμο “φόρος για το λίπος” (fat tax).

Υποκείμενα στην αύξηση ήταν τα τρόφιμα που περιείχαν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, των κρεάτων και των επεξεργασμένων τροφίμων. Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι ο φόρος αυτός είχε ως συνέπεια την αύξηση της τιμής των τροφίμων, ενώ έθετε σε κίνδυνο πολλές θέσεις εργασίας στη Δανία.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων AFP, το Υπουργείο Φορολογίας της χώρας δήλωσε ότι επίσης ακυρώνει τα παλαιότερα σχέδια του για ανάλογο φόρο στη ζάχαρη. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου, το αποτέλεσμα του φόρου ήταν οι Δανοί να διασχίζουν τα σύνορα ώστε να προμηθεύονται πιο φθηνά τρόφιμα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας και Φαρμάκων της Δανίας, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι. Ο φόρος είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2011, σε μια προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης λιπαρών φαγητών από τον πληθυσμό.

Το μέτρο αυτό πρόσθετε περίπου 16 Κρόνερ (€2,14) για κάθε κιλό κορεσμένου λίπους στο προϊόν, αυξάνοντας την τιμή ενός πακέτου βουτύρου των 250 γραμμαρίων κατά 2.20 Κρόνερ (€0,29).

Η απόφαση για κατάργηση του φόρου αποφασίστηκε ως μέρος των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της κεντροαριστερής κυβέρνησης μειοψηφίας. Αρκετές υπεραγορές δήλωσαν ότι θα μειώσουν τις τιμές των σχετικών προϊόντων μόλις ο φόρος καταργηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσης της Δανίας θα πρέπει να δούμε πως Κύπρος αλλά και λοιπές ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν σχετικά με τους φόρους κατανάλωσης, αφού το δίλημμα θέσπισης ή αύξησης φόρων και τόνωσης της αγοράς μέσω μειώσεων σε φορολογίες πονοκεφαλιάζει τους κυβερνώντες.

Με πληροφορίες από το BBC News 

Δειτε Επισης

Κωτσόβολος: Ενώνει δυνάμεις και καλεί τους καταναλωτές να κάνουν react σε μια μεγάλη δράση ανακύκλωσης
Μικρή άνοδος στο χονδρικό εμπόριο το δ’ τρίμηνο του 2024, μεγαλύτερη αύξηση στα οχήματα
Kings Avenue Mall: Φιλανθρωπικές δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης
Τα προϊόντα Doctor’s Formulas η νέα προσθήκη στην γκάμα της KYPROPHARM
Νέα ειδοποίηση για ανακλήσεις οχημάτων με ΤΑΚΑΤΑ-Μειώθηκε σε 69.516 ο συνολικός αριθμός ανακλήσεων για αερόσακους
Άσκηση εκκένωσης στο Metropolis Mall-Το σενάριο που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία
Το Foody εντάσσεται στο σχέδιο επιβράβευσης καρτών «Ανταμοιβή» της Τράπεζας Κύπρου-Προνόμια και βαθμοί
Αύξηση €213 εκατ. στο έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2024-Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κύπρου
Λιγότεροι οι Κύπριοι που έχουν προβλήματα με διαδικτυακές αγορές-Τα στοιχεία για την Ε.Ε.
Έφεραν ντομάτες από την Αίγυπτο και τις...βάφτισαν κυπριακές-Οι δύο νομοθεσίες και οι ενέργειες του Τμ. Γεωργίας