Η ακτογραμμή που κέρδισε τους Κινέζους

Η βίζα μόνιμης παραμονής με κάθε επένδυση πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ αποτελούν το δέλεαρ για τους αγοραστές από το εξωτερικό, η ώριμη αγορά από πλευράς κατασκευών και εξυπηρέτησης τα βασικά «εργαλεία» για την ικανοποίηση των αναγκών των δυνητικών επενδυτών αλλά και η ευνοϊκή γεωγραφική θέση της Κύπρου συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Η Κίνα αποτελεί –σήμερα- μαζί με τη Ρωσία την πλέον δυναμική αγορά για το κυπριακό real estate αφού εντός του  τρέχοντος έτους έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες πωλήσεις σε Κινέζους αγοραστές, την ώρα που νέα projects προγραμματίζονται για να υλοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών.

Προοπτική για την Πάφο
Ενώ η Πάφος στην τετραετία της βαθιάς κρίσης για τα ακίνητα (2008-12) μέτρησε πολλές και βαθιές πληγές κυρίως λόγω των Βρετανών που εγκατέλειψαν την πόλη ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, βιώνει πλέον μια νέα εποχή η οποία ξεπροβάλλει με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Η αισιοδοξία πηγάζει από τις δεκάδες πράξεις με Κινέζους επενδυτές που πραγματοποιηθήκαν φέτος αλλά και το 2011, την ώρα μάλιστα που οι πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται να είναι μόνον η αρχή. Ήδη επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ετοίμασαν ιστοσελίδες και επικοινωνιακές καμπάνιες στα κινεζικά, συμμετέχουν σε εκθέσεις ακινήτων στην Κίνα ενώ πολλές είναι και οι απευθείας επαφές που πραγματοποιούνται με δυνητικούς επενδυτές από την αχανή, κινεζική αγορά.

Πάντως εγείρονται και σοβαρά ερωτηματικά για τη φερεγγυότητα επιχειρηματιών της πόλης, αφού φαίνεται ότι το βρετανικό πάθημα δεν έγινε μάθημα. Πιο ειδικά αναφέρεται πως επιχειρήσεις ακινήτων πωλούν σε φουσκωμένες τιμές πολλά κτίσματα σε Κινέζους που προβαίνουν σε επενδύσεις κυρίως για εξασφάλιση της βίζας μόνιμης παραμονής. Ήδη αρχές της Κίνας εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τέτοιες περιπτώσεις επισείοντας την προσοχή σε επενδυτές από τη χώρα, προκειμένου να είναι προσεκτικοί. Περιπτώσεις για τις οποίες έλαβε γνώση το INBusinessNews κάνουν λόγο για διαμερίσματα μικρότερα των 100 τετραγωνικών τα οποία πωλήθηκαν για περισσότερα από 300 χιλιάδες ευρώ, σε αγοραστές που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το real estate της Κύπρου αλλά επιδιώκουν την εξασφάλιση της βίζας.

Για την εν λόγω κατάσταση ανησυχούν τόσο φορείς όσο και επιχειρηματίες της πόλης, οι οποίοι δεν θέλουν να δουν εκ νέου εξαπατημένους επενδυτές να φεύγουν από την τοπική αγορά αυξάνοντας απότομα την προσφορά ακινήτων, δημιουργώντας έτσι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.

Η Λεμεσό βλέπει κι άλλες οδούς ανάπτυξης
Μπορεί η Λεμεσός να αντιστάθηκε στους σοβαρούς κραδασμούς της κρίσης στα ακίνητα λόγω των Ρώσων, ωστόσο, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης της πόλης δεν εφησυχάζουν αναζητώντας διαρκώς καινούργιες αγορές προώθησης των ακινήτων τους. Μια τέτοια αγορά είναι η κινεζική και σε αυτή στρέφονται πολλοί developers μέσω ιστοσελίδων προσαρμοσμένων στην κινεζική γλώσσα, αλλά και μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις ακινήτων του εξωτερικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λεμεσός πέραν των οικιστικών projects διαθέτει μεγάλη προσφορά τόσο επαγγελματικών όσο και έργων αναψυχής. Η μαρίνα αποτελεί έργο το οποίο μπορεί να προσελκύσει και Κινέζους επενδυτές, πέραν Ρώσων που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το project.

Θα πρέπει παράλληλα να αναφερθεί ότι η λειτουργία πολλών ξένων εταιρειών στην πόλη σε διάφορα σημεία της πόλης, καθιστά τη συμπρωτεύουσα τον πλέον φιλικό χώρο για ξένους επενδυτές.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε πως το όνομα της Λεμεσού παρουσιάζεται στο εξωτερικό ως ενός σοβαρού επενδυτικού αλλά και επιχειρηματικού προορισμού. Η εγγύτητα της πόλης στα δύο διεθνή αεροδρόμια, η λειτουργία τραπεζών και εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών αλλά και σοβαρών δικηγορικών γραφείων καθιστούν τη Λεμεσό ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για αγοραστές με γεμάτες τσέπες και πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα εν λόγω πλεονεκτήματα παρουσιάζονται και σε διεθνείς εκθέσεις.

Η Λάρνακα το παλεύει
Την ώρα που Πάφος και Λεμεσός φαίνεται να κερδίζουν τη «μάχη» των ξένων επενδυτών η Λάρνακα κάνει τον δικό της αγώνα, έχοντας δεχθεί σοβαρές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Επιχειρηματίες από την πόλη βλέπουν ότι η πόλη μπορεί να αναπτυχθεί μέσω πρωτοποριακών έργων που θα ελκύσουν το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Μεγάλο ατού της πόλης το διεθνές αεροδρόμιο αλλά και το μεγαλεπήβολο καθώς και σύνθετο έργο της διπλής ανάπλασης λιμανιού και μαρίνας. Σε αυτά τα πλεονεκτήματα οι άνθρωποι της πόλης επιδιώκουν και την ανάπτυξη στο real estate μέσω αγοραστών από το εξωτερικό.

Η παρουσία των Ρώσων στην πόλη είναι ισχνή σε σύγκριση με Λεμεσό και Πάφο, ενώ οι Βρετανοί εγκατέλειψαν τη Λάρνακα όπως και την Πάφο. Η προοπτική των Κινέζων φαντάζει ιδανική και για τους Λαρνακείς developers, οι οποίοι ωστόσο, κάνουν ακόμη προσπάθειες για οργάνωση του εν λόγω κομματιού.

Πληροφορίες πάντως του INBusinessNews αναφέρουν ότι μεγάλα, οικιστικά projects σχεδιάζονται ακριβώς για να εξυπηρετήσουν αγοραστές από την Κίνα. Έργα πολυτελείας πλησίον του αεροδρομίου συνθέτουν τα βασικά μέρη του πλάνου δράσης των επιχειρηματιών της Λάρνακας.
 

Δειτε Επισης

Ξεκινά τον Ιανουάριο με τον στόχο «Ηλέκτρα» το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κ.Δ.-«Αισιόδοξες οι γεωλογικές δομές»
Καθοριστικό τετ α τετ Παπαναστασίου με Σκυλακάκη για GSI-Ξεκαθαρίζει για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ.
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Κ. Παρμακλής: Η μεγάλη αλλαγή που θα δώσει ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και οι προκλήσεις για τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Κωνσταντίνος Κωνσταντή: Αισιόδοξες προοπτικές για τον τομέα των ακινήτων, αλλά ανησυχούμε για πολλά
Fitch: Ο... τυφώνας Τραμπ, η γεωπολιτική και οι κίνδυνοι σε Γαλλία-Γερμανία θα δοκιμάσουν τις αντοχές της οικονομίας το 2025
Τα πλάνα Honda και Nissan για συγχώνευση έως το 2026-Τι σημαίνει για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση... Δημιουργικό έτος στον τομέα των πωλήσεων το 2024 παγκοσμίως
Ανδρέας Χατζηαδάμου: Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές, αναζητούν προσφορές οι καταναλωτές
Το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαφήμισης-Επικοινωνίας Κύπρου...Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ντάλτας