Μελέτη: Οδικός χάρτης για την Οικονομική Ανάπτυξη
09:54 - 16 Νοεμβρίου 2012
Με την οικονομία της Κύπρου να αντιμετωπίζει την πιο βαθιά κρίση από το 1974 και την ανεργία των νέων να βρίσκεται πάνω από 25%, μια νέα, πρωτοποριακή μελέτη, που εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση και παραθέτει έναν οδικό χάρτη για οργανική οικονομική ανάπτυξη, εκδίδεται από την Curveball Limited, με τίτλο «Κύπρος Οικοσύστημα Επιχειρηματικότητας: Ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη». Η μελέτη συντάχθηκε από την οικονομολόγο και επιχειρηματία Μαρίνα Θεοδότου της Curveball Limited, με χορηγία από την KPMG στην Κύπρο και Cyproman Services Limited.
Η μελέτη εστιάζεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και αναδεικνύει τις ευκαιρίες και την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για να γαλουχήσει το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, θέτοντας ένα σημαντικό ορόσημο πρόκληση σε αυτό το ταξίδι: να προωθήσει μια νεοϊδρυθείσα εταιρεία σε δημόσια εγγραφή στο NASDAQ το 2020.
Επίσης, η μελέτη εντοπίζει βασικές βέλτιστες πρακτικές για τους διάφορους παράγοντες ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας από τρείς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δανία, Εσθονία , Ιρλανδία), όπως επίσης και από το Ισραήλ, το οποίο κατέχει και την πρωτιά στον τομέα, παγκόσμια, περιλαμβανομένων και των ειδικών φορολογικών κινήτρων για επενδυτές σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. Η εισήγηση είναι πρωτοποριακή για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και συνάδει με την νομοθεσία για την Ενιαία Αγορά και στρατηγική της ΕΕ 2020.
«Για εμάς η μελέτη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στον τομέα της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο και ελπίζουμε να γίνει ένας καταλύτης για καινοτόμο σκέψη έξω από τα στεγανά της μικρής μας χώρας», είπε ο κ. Χριστόφορος Αναγιωτός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής του τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Συναλλαγών & Αναδιαρθρώσεων, της KPMG στην Κύπρο.
Μιλώντας για τα αποτελέσματα της μελέτης, η συγγραφέας Μαρίνα Θεοδότου, εξήγησε: «Υπάρχουν πολλά βασικά στοιχεία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων του νομικού και θεσμικού πλαισίου, της κουλτούρας, της χρηματοδότησης, του ανθρώπινου κεφαλαίου, τη φωνή του κλάδου και την πρόσβαση σε πελάτες και αγορές. Σήμερα, η Κύπρος υστερεί σε διάφορα συστατικά, έχει όμως πολλά και δυνατά μυαλά και εμπειρογνωμοσύνη για να προσελκύσει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις σε νεοϊδρυόμενες τεχνολογικές εταιρείες που έχουν αρχίσει να αυτοδημιουργούνται στην Κύπρο σε τομείς ανατρεπτικούς σε τεχνολογία και καινοτομία».
Τα οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του χάσματος των ιδεών και της εφαρμογής τους με την προώθηση της καινοτομίας, των start-ups, την πρόσβαση σε νέες αγορές και πελάτες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και ανάπτυξης του ΑΕΠ.
«Αναμφισβήτητα, το μέλλον μιας χώρας εξαρτάται από την ικανότητά της να αναδείξει τον πολυτιμότερο πόρο της: τους ανθρώπους της», είπε ο Κώστας Χριστοφόρου, Γενικός Διευθυντής της Cyproman Services Limited. Για να λειτουργήσει όμως, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες χρειάζονται υποστήριξη για τις start-ups: χρηματοδότηση, ένα υποστηρικτικό νομικό πλαίσιο και μια ισχυρή φωνή στην αγορά.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στις 15 του Νοέμβρη 2012 στην Λευκωσία, με επίσημη προσκεκλημένη την κα. Κάριν Ρούμπινσταϊν, Διευθυντικό Στέλεχος της Israel Advanced Technology Industries, είναι διαθέσιμη σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση www.curveballlimited.com.