Powered by

Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας: Νέος ηγέτης ο Ξι Τζινπίνγκ

Ο Ξι Τζινπίνγκ, ο διάδοχος του Χου Τζιντάο στην ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, και κατά συνέπεια της Κίνας, είναι ο άνθρωπος του μηχανισμού που καλείται να μεταρρυθμίσει και να εξυγιάνει από την απειλητική καλπάζουσα διαφθορά την παγκόσμια δύναμη που βρίσκεται σε στάδιο μετεξέλιξης.

 

Ο Ξι Τζινπίνγκ, 59 ετών, εμφανίσθηκε ενώπιον των εκπροσώπων του διεθνούς Τύπου επικεφαλής της νέας επταμελούς Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ που θα ηγηθεί της Κίνας για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Μπροστά στα φλας των φωτογράφων και τις κάμερες ο Ξι Τζινπίνγκ ανέβηκε στο βήμα της μεγάλης Αίθουσας του Λαού, ακολουθούμενος από τα νέα πρόσωπα που θα σχηματίσουν την ανώτατη ηγετική ομάδα της χώρας, σοβαρός, αλλά χαμογελαστός, για να εκφωνήσει μία σύντομη ομιλία κατά την οποία προειδοποίησε ότι η νέα ηγετική ομάδα αντιμετωπίζει «τεράστιες ευθύνες», ότι το Κόμμα βρίσκεται μπροστά σε «σοβαρές προκλήσεις», ανάμεσά τους και τη διαφθορά, και ότι οι Κινέζοι ηγέτες δραστηριοποιούνται για να διασφαλίσουν «μία καλύτερη ζωή για τον λαό».

Προς μεγάλη ικανοποίηση των χρηστών του Ιντερνετ, ο Ξι Τζινπίνγκ δεν ακολούθησε την παράδοση και δεν έκανε καμία αναφορά στους προκατόχους του, ενώ η ομιλία του χαρακτηρίσθηκε από τμήμα του κοινού του Διαδικτύου, ευθεία, ειλικρινής και θερμή, χωρίς τους ξύλινους τόνους του παρελθόντος.

"Εμοιαζε αρκετά άνετος, αλλά θα εισαγάγει μεταρρυθμίσεις; Πολύ αμφιβάλλω», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Καμπεστάν, σινολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ.

Με την εμφάνιση της ηγετικής ομάδας της Κίνας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΚ, το οποίο διεξήχθη υπό το βάρος σειράς υποθέσεων διαφθοράς και καταχρήσεων εξουσίας της κινεζικής νομενκλατούρας.

Σχολιάζοντας τη σύνθεση της νέας Διαρκούς Επιτροπής, η οποία αποτελείται πλέον από επτά αντί εννέα μέλη, ο Ζαν-Πιερ Καμπεστάν δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για μία ομάδα έτοιμη για πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πέραν των οικονομικών, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι πολύ συντηρητικοί», λέει ο σινολόγος κατά την άποψη του οποίου υπερισχύει «η κλίκα του Ζιάνγκ Ζεμίν. Ο Χου Τζιντάο χάνει επιρροή σε μεγάλο βαθμό».

Αποχωρώντας, ο Ζου Τζιντάο απηύθυνε έκκληση προς τον Ξι Τζινπίνγκ «να νοικοκυρέψει» την Κίνα: «Εάν αποτύχουμε να διαχειρισθούμε σωστά το θέμα της διαφθοράς, μπορεί να αποβεί μοιραία για το Κόμμα, και ακόμη και να προκαλέσει την κατάρρευσή του και την κατάρρευση του Κράτους», προειδοποίησε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο.

Ο Ξι Τζινπίνγκ είναι ο πρώτος Κινέζος ηγέτης που γεννήθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το 1949. Είναι ο άνθρωπος του μηχανισμού εν αναμονή της απελευθέρωσης της ηγετικής θέσης. Γιος «ήρωα της επανάστασης», γεροδεμένος, με ροδοκόκκινο πρόσωπο και ολόισια χωρίστρα, ο Ξι είναι ένας από τους «ερυθρούς πρίγκιπες» του κινεζικού καθεστώτος, μίας πραγματικής αριστοκρατίας που κρατά τα ηνία της σε πλήρη μετεξέλιξη Κίνας.

Η σύζυγός του είναι διάσημη τραγουδίστρια με βαθμό στρατηγού και η κόρη τους σπουδάζει με ψευδώνυμο στο Χάρβαρντ.

Ο Σι ακολούθησε την παραδοσιακή καριέρα του στελέχους του ΚΚΚ, έγινε αρχικά κομματικός ηγέτης επαρχίας, στη συνέχεια της Σαγκάης και εν τέλει εισήλθε στην Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, το 2007, και αντιπρόεδρος το 2008, εν αναμονή της ανάρρησής του στην ανώτατη θέση της κινεζικής ηγεσίας.

Η κινεζική λογοκρισία έπνιξε τις αποκαλύψεις του πρακτορείου Bloomberg τον Ιούνιο ότι η περιουσία του αποτιμάται σε 376 εκατομμύρια δολάρια.

Σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναμένεται καμία σημαντική στροφή. Ο Ξι υπερασπίζεται «την ιστορική και εθνική υπερηφάνεια» της Κίνας, ως ανερχόμενης δύναμης στην περιοχή του Ειρηνικού. Θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται σε επιρροή τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη, την πρώτη σε μέγεθος αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές, για να επιλύσει την κρίση χρέους.

Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ξι Τζινπίνγκ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2010 διανοούμενου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

Ο Ξι Τζινπίνγκ, ο επικεφαλής της «παγκόσμιας βιοτεχνίας» θα κληθεί να επανεφεύρει το «κινεζικό μοντέλο», αφού η Κίνα του αύριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 18ου συνεδρίου, θα ανταγωνισθεί τις πλέον ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες.

Υπό το βλέμμα μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Ιντερνετ, στους οποίους συνοψίζεται η κοινωνία των πολιτών στην Κίνα, ο Ξι Τζινπίνγκ θα πρέπει να απευθυνθεί προς τη μεσαία τάξη των σχεδόν 700 εκατομμυρίων Κινέζων καταναλωτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ξένη προς τα κομμουνιστικά ιδεώδη και προς μία χώρα όπου ξεχειλίζει η οργή μπροστά στον άμετρο πλουτισμό της νέας «ερυθράς αριστοκρατίας», προκλήσεις που περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του εις βάρος μίας τολμηρής πολιτικής μεταρρύθμισης.

Ο Ξι θεωρείται άνθρωπος των συμβιβασμών και, κατά συνέπεια, αποδεκτός τόσο από την μεταρρυθμιστική όσο και από την συντηρητική πτέρυγα του ΚΚΚ.

Ο Ξι Τζινπίνγκ θα αναλάβει τον Μάρτιο την προεδρία της Κίνας από τον Χου Τζιντάο. Δεύτερος στην ιεραρχία και πρωθυπουργός θα είναι ο Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μάρτιο τον Γουέν Τζιαμπάο.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ