Ο Σιαρλή στη χώρα των θαυμάτων

«Ναι!». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές, δύο συνεχόμενες μέρες, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή στο ερώτημα κατά πόσο θα υπογραφεί μνημόνιο.
Mάλιστα, εμφανιζόταν κατηγορηματικός στη συγκεκριμένη θέση ενώ μερικές ώρες μετά, δήλωνε επίσημα ότι τα περισσότερα θέματα είχαν κλείσει και μόνο 4-5 παρέμεναν ανοικτά, ήταν βέβαια και τα πιο σημαντικά.

Με την κάθοδο της τρόικας, βέβαια, διαφάνηκε πως όλα τα θέματα είναι ανοικτά και πως οι υποχωρήσεις που κάνουν οι δανειστές μας (αν μας δανείσουν ποτέ) είναι ελάχιστες. Ειδικά σε θέματα που χαρακτηρίζονται από το Προεδρικό ως κόκκινες γραμμές.

Με τις δηλώσεις Σιαρλή, πολλοί συνάδελφοι παρασύρθηκαν και μετέδιδαν πως το μνημόνιο έχει σχεδόν κλείσει και με την κάθοδο της τρόικας ουσιαστικά πέφτουν υπογραφές. Έλα όμως που δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Όσο περνά ο καιρός, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών ανοίγει και η υπογραφή μνημονίου δεν φαίνεται να πλησιάζει. Τουλάχιστον, αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις διαρροές που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με τις θέσεις της τρόικας. 

Υπουργέ μου, μην κοροϊδεύετε τους πολίτες. Οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά, όπως και να το δεις. Εκτός κι αν προτιμάτε τις εισηγήσεις της τρόικας από αυτές του Προεδρικού. Ακόμα κι έτσι, όμως, δηλώστε το και παραιτηθείτε.

Αυτό που διαφαίνεται, είναι πως η τρόικα ούτε από κόκκινες γραμμές καταλαβαίνει, ούτε από πεποιθήσεις, ούτε από ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας. Άρα, είτε υπογράφουμε μνημόνιο τώρα με τις εμφανείς συνέπειες, είτε το αναβάλουμε με άγνωστες, πλέον, συνέπειες.
 

Δειτε Επισης

Έκθεση Ντράγκι: Ο δρόμος για την ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. και η περίπτωση της Κύπρου
Το sportswashing και η ειλικρινής επικοινωνία σχετικά με την ενσωμάτωση της αειφόρου ανάπτυξης στον αθλητισμό
Ο ρόλος των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών στην ανάπτυξη της οικονομίας και ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος
Θωράκιση του τομέα του στοιχήματος με νέα νομοθετικά εργαλεία
Πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για την Κύπρο ο ελάχιστος φόρος 15% για τις πολυεθνικές
Πώς η ψηφιακή τραπεζική μεταμορφώνει τον χρηματοοικονομικό τομέα της Κύπρου
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δεικτών αναφοράς τιμών φυσικού αερίου Henry Hub και TTF
Οι «πειρατές» του χαλλουμιού-Πώς η επιτυχία του αύξησε τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό
Η γυναικεία μοναξιά στα Διοικητικά Συμβούλια
Ο Κανονισμός ψηφιακής επιχειρησιακής ανθεκτικότητας-Μια νέα εποχή για την οικονομική ασφάλεια