Εκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου

 

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup στις 20 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η συνολική απόφαση για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,3 δισ. ευρώ, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επιμήκυνσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Εurogroup έγινε διεξοδική συζήτηση, ενώ δρομολογήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Κατ’ αρχήν τα κοινοβούλια των χωρών μελών θα αναλάβουν να επικυρώσουν τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές τις επόμενες μέρες, ενώ σήμερα στο Συμβούλιο ΕCOFIN θα αποφασιστεί και επίσημα η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ώστε το έλλειμμα να επανέλθει κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί του 2014.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, ενώ χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης, η επίσημη απόφαση για την επιμήκυνση. Η τελική έκθεση της Τρόικας θα υποβληθεί στις χώρες της Ευρωζώνης μέχρι το Σάββατο.

Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να ληφθεί απόφαση στις 20 Νοεμβρίου, τόνισε ο Πρόεδρος του Εurogroup, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν διευκρίνησε ότι έχει βρεθεί λύση για την αποπληρωμή από την Ελλάδα των 3,4 δισ. ευρώ των ομολόγων, διάρκειας 16 εβδομάδων, που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ για το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, οι Ευρωπαίοι εταίροι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μετατεθεί η συμφωνία για την επαναφορά στο 120% του ΑΕΠ για το 2022 αντί το 2020. Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που ήταν δίπλα του, επιβεβαίωσε τη διαφωνία της με τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι το ελληνικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Συμφωνα με τον Αντιπρόεδο της Κομισιόν, "Ολι Ρεν η Τρόικα διαπίστωσε σημαντική πρόοδο που επιτρέπει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της Βουλής και του λαού ήταν σημαντικές, όπως είπε, ενώ μίλησε για πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας με μείωση του ελλείμματος κατά 13 μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013, καλώντας όσους ειρωνεύθηκαν στο παρελθόν τη χώρα να επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Μίλησε επίσης για σημαντικά επιτεύγματα στις διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις και ειδικότερα τη μείωση των δαπανών στην υγεία, την προσαρμογή του ορίου ηλικίας συνταξιόδοτης και την κάλυψη από την Ελλάδα με το νέο πακέτο των μέτρων όλης της ανταγωνιστικότητας που είχε χάσει την περίοδο 2001-2009.

Θετική εμφανίστηκε και η κ. Λαγκάρντ η οποία χαιρέτησε την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού από την Βουλή. Απομένουν, πρόσθεσε, λίγα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Εurogroup καλοσώρισε τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος,συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα.

Το Εurogroup αναγνώρισε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος – θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

Παράλληλα, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσόρισαν την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την Τρόϊκα.

Το Εurogroup σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος, τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε τροχιά, κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι – όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την Τρόικα – θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Καλούνται τέλος οι ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Δειτε Επισης

Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η DBRS-Στο 1,6% το 2024
Αναβάθμιση Alpha Bank από Moody's-Σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Βλέπει» ανάπτυξη, αλλά συστήνει δημοσιονομική επαγρύπνηση
Τα 4+1 σενάρια και τα ρίσκα για το ελληνικό χρέος-Εκθεση της Κομισιόν
Στις αγορές και η Ελλάδα με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου-Ο στόχος
Έγκριση αιτήματος Ελλάδας από Κομισιόν για 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια-Τι καλύπτει το αίτημα πληρωμής
Τι σημαίνει και πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων €8 δις από την Ελλάδα
Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων €8 δισ. σχεδιάζει η Ελλάδα
Ελλάδα: Στο 2,4% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
DBRS: Σημαντική μείωση του Cost of Risk στις ελληνικές τράπεζες