powered by

AonHewitt: Ούτε τρόικα, ούτε κυβέρνηση λύνουν συνταξιοδοτικό

Ούτε οι προτάσεις της τρόικας, αλλά ούτε κι αυτές της κυβέρνησης, αναφορικά με το Συνταξιοδοτικό, δεν περιέχουν λύσεις για το σημαντικό πρόβλημα της Επάρκειας του Κυπριακού Συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με έκθεση της AonHewitt, αφορούν μόνο μέτρα για μερική βελτίωση της Βιωσιμότητας.

Μια ορθολογιστική Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε μια σφαιρική πολιτική συντάξεων που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα του τόπου και τα οποία θα καταστούν οξύτερα, αν καθυστερήσει η λήψη μέτρων, σημειώνει ο οίκος.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει, πρέπει να δεσμευτεί για τη ριζική μεταρρύθμιση του συνολικού συστήματος συνταξιοδοτικών παροχών για να εξασφαλιστεί ότι υποστηρίζει τους ανθρώπους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους, και ταυτόχρονα να υποστηρίζει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με ένα δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο.

Το πρόβλημα σήμερα


Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της AonHewitt για αυτό το θέμα με τίτλο "Επάρκεια Συνταξιοδοτικών Παροχών στις Κυπριακές Επιχειρήσεις: the Real Deal", ο μέσος όρος του επιθυμητού συσσωρευμένου κεφαλαίου που χρειάζεται ένας μέσος εργαζόμενος για να ζήσει άνετα κατά την αφυπηρέτηση ανέρχεται στις 15.7 φόρες του τελευταίου ετήσιου μισθού.

Περίπου το 8.1 φορές του ετήσιου μισθού αναμένεται να καλυφθεί από την Κοινωνική Ασφάλιση, επομένως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν συνταξιοδοτικά κεφάλαια ίσα με περίπου 7.6 φορές του ετήσιου μισθού από την προσωπική τους αποταμίευση και το εταιρικό τους Ταμείο.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι που θα καλύπτονται μόνο από το ΤΚΑ, αναμένεται να έχουν μέχρι και 50% λιγότερους συνταξιοδοτικούς πόρους από τις συνταξιοδοτικές τους ανάγκες.

Το ποσοστό των εργαζομένων στην Κύπρο που έχουν συμπληρωματική συνταξιοδοτική κάλυψη από επαγγελματικά σχέδια του 2ου πυλώνα είναι μόνο 43% και το 57% έχει πρόσβαση μόνο στο ΤΚΑ οι οποίοι δηλαδή αναμένεται να συγκεντρώσουν μόνο το 50% των απαιτούμενων συνταξιοδοτικών πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ταμεία Προνοίας και Σύνταξης)
είναι καθοριστικός στην επίτευξη του στόχου για επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όλες οι κατηγορίες εργαζομένων αναμένεται να έχουν λιγότερους συνταξιοδοτικούς πόρους από τις συνταξιοδοτικές τους ανάγκες. Παραθέτουμε πιο κάτω τα αποτελέσματα των αναμενόμενων Συνταξιοδοτικών Πόρων για τις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων στην Κύπρο:
Δημόσιος / Ημικρατικός τομέας
Τραπεζικός τομέας
Ιδιωτικός τομέας – Ιατρός
Ιδιωτικός τομέας – Δικηγόρος
Ιδιωτικός τομέας – μέσο Ταμείο Προνοίας
Ιδιωτικός Τομέας – χωρίς εταιρικό Ταμείο

 

Έτσι βελτιώνεται η επάρκεια

Η Aon Hewitt καταθέτει τις εξής 10 προτάσεις προς τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους εργοδότες για βελτίωση της Επάρκειας των συνολικών συνταξιοδοτικών πόρων:
1. Να εξεταστεί η Υποχρεωτική παροχή Επαγγελματικής Ασφάλισης (Ταμεία Προνοίας) με μια ελάχιστη εισφορά από Εργοδότες (π.χ. να αντικατασταθεί η ΑΤΑ με εισφορά σε Επαγγελματικό Ταμείο ή η εισφορά του εργοδότη να βασίζεται στο τιμάριθμο ή ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης με κατώτατο και ανώτατο όριο)
2. Τα Φορολογικά κίνητρα για τη χρηματοδότηση Επαγγελματικών Ταμείων, να δίνονται μόνο αν τα Ταμεία αυτά έχουν Συνταξιοδοτικό χαρακτήρα
3. Να απαγορευθεί η λήψη των ωφελημάτων στα Ταμεία παρά μόνο για σκοπούς συνταξιοδότησης, υγείας και θανάτου (δηλαδή να απαγορευθούν ή λήψη δανείων από Ταμεία και η παροχή ωφελημάτων κατά την αλλαγή εργοδότη).
4. Να περιοριστεί η λήψη των ωφελημάτων σε εφάπαξ μορφή και το υπόλοιπο να μετατρέπεται υποχρεωτικά σε ισόβια σύνταξη μέσω εξαγοράς από ασφαλιστική εταιρεία ή με σταδιακή ανάληψη
5. Να θεσμοθετηθεί πλαίσιο μεταφοράς των αποθεματικών ενός υπαλλήλου από ταμείο σε ταμείο όταν αλλάζει εργοδότη.
6. Να προωθηθεί η ενοποίηση ταμείων όπως επίσης και η δημιουργία και άλλων ενιαίων ταμείων στη βάση οικονομικής δραστηριότητας, για μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας
7. Να βελτιωθεί το πλαίσιο Επενδυτικής λειτουργίας των Ταμείων, π.χ. να επιτραπεί η χρήση Ατομικών Επενδυτικών Επιλογών, για καλύτερη ευθυγράμμιση της Επενδυτικής στρατηγικής με το Συνταξιοδοτικό προγραμματισμό του κάθε μέλους
8. Κλιμάκωση Συνεισφορών: η αυτόματη κλιμάκωση των συνεισφορών χρησιμεύει τώρα ως ένα δημοφιλές κίνητρο για εγγραφή στο Ταμείο και έχει θετικό αντίκτυπο στα ποσοστά αποταμίευσης. Εάν ο μέσος 30άρης αυξάνει τις εισφορές του κατά μόλις 1% ετησίως κάθε πέντε χρόνια, τότε το μεγαλύτερο μέρος του χάσματος επάρκειας ουσιαστικά εξαφανίζεται. Πολλά Ταμεία μπορούν να συνδυάσουν την αυτόματη εγγραφή και την κλιμάκωση συνεισφορών για να επιτύχουν βελτίωση των συμπεριφορών αποταμίευσης των μελών τους.
9. Συνταξιοδοτική Ενημέρωση / Εκπαίδευση: Πολλοί εργαζόμενοι απλά δεν κατανοούν την επίδραση του χρόνου και του ποσοστού αποταμίευσης στη κάλυψη των συνταξιοδοτικών τους αναγκών, και οι εργοδότες πρέπει να διαφοροποιήσουν αυτή τη κατάσταση μέσω εκστρατειών επικοινωνίας. Με την παροχή στήριξης στους εργαζόμενους για την κατανόηση της σημασίας του έγκαιρου συνταξιοδοτικού προγραμματισμού, οι εργοδότες μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους τους να κατανοήσουν την επίδραση των αποφάσεών τους στους αναμενόμενους συνταξιοδοτικούς τους πόρους.
10. Αυτόματη εγγραφή: εντοπίσαμε δραματική βελτίωση αποταμίευσης σε ομάδες που έχουν αυτόματη εγγραφή στο Ταμείο του εργοδότη τους. Δυστυχώς, περίπου στο 50% των Ταμείων Προνοίας στη Κύπρο υπάρχει προαιρετική εγγραφή. Πιθανές αιτίες της μη εθελοντικής ένταξης των εργαζομένων μπορεί να είναι η μη ικανοποιητική επεξήγηση και ενημέρωση των ωφελημάτων από ένα Ταμείο Προνοίας, η μη ικανοποιητική ενημέρωση επί του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος της Κύπρου και του ρόλου των Ταμείων Προνοίας ως σημαντικού εργαλείου στο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, η έλλειψη
εμπιστοσύνης στη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Προνοίας, η απουσία Δήλωσης Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής που να διέπει τη διακυβέρνηση και επενδύσεις του Ταμείου και η χαμηλή δέσμευση των εργαζομένων προς τον εργοδότη που επηρεάζει την αναμενόμενη διάρκεια της παραμονής τους στην εταιρία.

 

Δειτε Επισης

Σώμα Εθελοντών SupportCY: Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρών-Προσομοίωση και πρακτική εκπαίδευση
ΜΕΦΑΛ Δημοσία Λτδ: Πρωτοπορώντας στη νέα εποχή της υγείας με καινοτομία και όραμα
Lidl Κύπρου: Συνεργασία με «ΑΚΤΗ» για αντιμετώπιση της μάστιγας των μικροπλαστικών
Foody: Νέα λειτουργία έκτακτης ανάγκης για τους διανομείς του
Φωτεινή Τσίκκου: Η ECOMMBX υποστηρικτής των CBN Young Dragon Awards-Η σημασία των βραβείων (video)
Νίκη Ιωάννου Χανδριώτου: Γιατί η Cyta Business στηρίζει τα CBN Young Dragon Awards (video)
Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024