H Apple έστειλε... πακέτο τον αντιπρόεδρό της

Η ανακοίνωση πως οι Scott Forstall (αντιπρόεδρος) και John Browett φεύγουν από την Apple ήταν μια έκπληξη πραγματικά για όλους μας. Ο Browett βρισκόταν στο δυναμικό της εταιρείας μόλις εννιά μήνες, ενώ ο Scott Forstall ήταν ένας από τους αγαπημένους συνεργάτες του Steve Jobs και βρισκόταν στην εταιρεία από το 1997.

Η Apple δεν έχει ακόμη κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους για τους οποίους οι Browett και Forestall φεύγουν από την εταιρεία αλλά έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως αυτό το γεγονός οφείλετε σε λάθη που υπέπεσαν και οι δυο τους τους τελευταίους 12 μήνες.

Δείτε ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί οι λόγοι:

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απολύθηκε ο Scott Forstall

  • Siri. Όταν ο Forstall παρουσίασε την λειτουργία Siri κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του iPhone 4S, η προσωπική βοηθός φαινόταν πραγματικά εκπληκτική. Φαινόταν να καταλαβαίνει όλα όσα ο Scott της ζητούσε και η ανταπόκριση της ήταν εξαιρετικά άμεση και ακριβής. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι κατηγόρησαν τον Forstall για ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να αντεπεξέλθει των προσδοκιών. Υποτίθεται πως θα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του iPhone 4S, αλλά τώρα έχει γίνει ο περίγελος όλων.
  • Apple Maps. Μέχρι τώρα πια όλοι ξέρουν την παταγώδη αποτυχία της Appe στην προσπάθεια της να διαθέσει μια εφαρμογή για τους χάρτες η οποία δεν ήταν ακόμη έτοιμη για την επίσημη διάθεση της. Ο Forstall πίεσε την ομάδα του να επισπεύσει την εφαρμογή των χαρτών προκειμένου να γίνει η διάθεση της άμεσα. Η ζημιά που προκάλεσε αυτή η κίνηση στην φήμη της Apple ήταν αρκετή για να απολυθεί όποιος και αν ήταν υπεύθυνος, ακόμη και το παιδί θαύμα της Apple.
  • Εγωισμός. Ο Steve Jobs ήταν ένας ιδιοφυής οραματιστής γνωστός για την επιμονή του να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με τον δικό του τρόπο. Ο Forstall είχε λάβει αρκετά μη κολακευτικά σχόλια σε συγκρίσεις που γινόντουσαν εις βάρος του με τον Jobs. Υπήρχαν επίσης φήμες πως ο αντιπρόεδρος της εταιρείας απέφευγε συναντήσεις με τον Forstall αν δεν ήταν παρόν και ο Tim Cook, και αυτό γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του. Ίσως εάν μείνει λίγο καιρό εκτός Apple ο Forstall καταφέρει να ωριμάσει τις ικανότητες του και να φτάσει και πάλι στο ίδιο επίπεδο όπως τότε που βοηθούσε τον Steve Jobs.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απολύθηκε ο Browett

  • Χημεία. Από την στιγμή που ο Browett ανέλαβε την διαχείριση των καταστημάτων λιανικής από τον Ron Johnson, προσπαθούσε διακαώς να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην εταιρεία. Δεν κατάφερε ποτέ να συμβαδίσει με την λογική και την πολιτική της εταιρείας και αυτό φυσικά του στοίχισε την θέση του. Μπορεί να σας φαίνεται σκληρό το γεγονός πως εάν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο καλούπι που εμείς τον θέλουμε απλά να τον διώχνουμε αλλά η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει μερίδιο από την αγορά λιανικής.
  • Επικεντρωνόταν στο κέρδος και όχι στον πελάτη. Πριν έρθει στην Apple, ο Browett ήταν πρόεδρος στην Dixons. Η καριέρα του στην Dixons επέδειξε πως έκανε ακριβώς αυτό, προσπαθούσε να βγάλει περισσότερα χρήματα από το να έχει ικανοποιημένους πελάτες. Ο κόσμος ήταν σοκαρισμένος από το γεγονός πως η  Apple προσέλαβε τον Browett παρά την κακή φήμη που είχε αποκτήσει, και όπως αποδεικνύεται τώρα οι φόβοι όλων κάθε άλλο παρά αβάσιμοι ήταν. Το 2012 ο Browett έδωσε νέα εμπορική πολιτική για τα Apple Store με την οποία τραβούσε το ενδιαφέρον των υπαλλήλων από την εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση του πελάτη στην αποκομιδή περισσότερων κερδών. Προσπάθησε ακόμη να μειώσει και τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων ανά κατάστημα σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να του αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος. Μια ακόμη κίνηση βέβαια που απέτυχε παταγωδώς.

ΠΗΓΗ: appleworldHellas
 

Δειτε Επισης

Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
Η Quadcode ενώνει δυνάμεις με την Capacitor Partners για το μεγαλύτερο Hackathon στην Κύπρο
Η Κύπρος ως ιδανικός προορισμός για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιεί κανείς τις επιχειρήσεις του
Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος